Читај ми!

Отац Драговић: Саборна црква у Њујорку је за српску заједницу као Храм Светог Саве у Београду

Пре пет година Саборна црква Светог Саве у Њујорку потпуно је изгорела. Прошле јесени српска светиња обновљена је споља. Сада можемо да уђемо у следећу фазу а то је да се црква оспособи за јавну употребу односно да поново прими верни народ. Оно што је храм Светог Саве на Врачару за читав српски народ то је Саборна црква у Њујорку за нас на америчком континенту, каже за РТС отац Милан Драговић, старешина цркве.

Завод за заштиту споменика Града Њујорка доделио је пре три дана српској светињи на Менхетну - Саборној цркви Светог Саве награду "Луси Г. Мозес" за рестуарцију храма након пожара.

Отац Милан Драговић рекао је за РТС да награда много значи за читаву српску заједницу. Награду, дуже од три деценије, челници Њујорка додељују најбољим пројектима за очување верских објеката.

"Награда је једна велика радост због тога што су наши напори, и радови извршени на обнови цркве, препознати од некога ко је врх у свету конзервације и рестаурације. То је још један подстицај да се са радовима наства и посебно са таквим квалитетом као што је до сада био", истиче старешина Саборне цркве Светог Саве у Њујорку.

Додаје да се лично радује са свим парохијанима и показује да када сви максимално уложе напоре то мора да буде препознато на најбољи начин.

Према његовим речима црква је сачувана од даљег урушавања и пропадања.

"Желео бих да вас подсетим да након пожара нико није био сигуран да ли ће црква моћи да се сачува као таква. Уз невероватну стручност и знање архитекте Дона Живковића, уз визију нашег епископа владике Иринеја Добријевића, успело се са очувањем цркве. Црква је покривена, не постоји могућност негативних атмосферских утицаја и са лакоћом можемо да уђемо у следећу фазу а то је да се црква оспособи за јавну употребу односно да поново прими верни народ", наглашава отац Милан Драговић.

Спој истока и запада 

Истиче да је црква саграђена од 1850-1855. године. У тој цркви некада је столовао свети владика Николај Велимировић и он је још тада говорио за нашу цркву да је она спој истока и запада и азначио је као саборну цркву која је најзначајнија и прва међу саборним црквама српске цркве на тим просторима.

"Те две ствари су довољне да нас одрже у том нашем настојању да нашу цркву обновимо и да заузме место које јој припада и које јој је назначено", поручује отац Драговић.

Према његовим речима за све у Америци, а верујем и за цео српски народ, пожар је у најмању руку био огроман шок.

"Конкретно за заједницу у Њујорку могао бих да поредим са ситуацијом у којој се нашао наш народ приликом ратног пожара у БиХ, Крајини, Косову и Метохији, када су због ратног пожара морали да напусте своја огњишта, тако је и наша заједница морала да напусти своју цркву", каже отац Милан Драговић.

Грчка и Руска црква уступле простор 

Додаје да како Бог никога не оставља самог тако је и њима послао браћу и сетре из Грчке цркве који су им уступили њихов простор даби могли сваке недеље и празницима да служе литургију.

Ту је и руска црква која им је уступила свој простор за служење Васкршње литургије.

"Оно што је храм Светог Саве на Вачару за све нас и читав српски народ то је Саборна црква у Њујорку истог значаја за нас на америчком континенту. Због самог значаја и читавог објекта односно црквеног комплекса потребно је да се сви укључимо и помогнемо колико је то могуће у обнови цркве", поручио је старешина храма Саборне цркве Светог Саве у Њујорку.

Осим обнове цркве за јавну употребу у плану је обнова литургијске заједнице која је након пожара и током пандемије почела да се осипа.

"Хвала Богу то се знатно поправља. Имамо нашу српско-црквену школу. У току је реорганизација и унапређење програма и изналажење најбољег решења за прелазак са он-лајн наставе на наставу лицем у лице у учионицама", нагласио је отац Милан Драговић.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво