Читај ми!

Jeдна кућа у Новом Саду крије тајне Милеве и Алберта Ајнштајна

Кућа Милеве Марић у Кисачкој улици симбол је Новог Сада који га повезује са једним од највећих научника свих времена - Албертом Ајнштајном. Кућа је седамдесетих година била предмет спора Града и Ајнштајнових наследника, који су је потраживали.

Различити су трагови који данас Новосађане асоцирају на Алберта Ајнштајна.

Милош Марић, Милевин отац и бивши официр Шајкашког батаљона, саградио је породичну кућу у Кисачкој улици када је отишао у пензију.

Седам једнособних, два двособна стана у саставу објекта и велико економско двориште најбоље говоре о њеној величини.

"Колико је породица била имућна најбоље говори о томе да је син Милош студирао медицински факултет у Коложару, а са друге стране, да је ћерки и за оно време обезбеђено најбоље образовање, те да је као што знамо, отишла и да студира у Швајцарску где је упознала љубав свог живота Алберта Ајнштајна", прича Петар Ђурђев, директор Архива града.

Алберт и Милева први пут су у овој кући боравили 1907. године, а документа до којих је дошао Петар, сведоче да су Нови Сад посетили још неколико пута до развода.

Алберт Ајнштајн је 1913. године, по писању тадашње Заставе, посетио Нови Сад у друштву супруге Милеве, не би ли управо у Николајевској цркви крстио своју двојицу синова Алберта Другог и Едварда.

Након Милевине смрти, њени синови су преко Америчке амбасаде, потраживали већи део куће, који им је законм о национализацији одузет.

"Кроз тај један дуги судски процес покушала је да сачува ту своју имовину, међутим по одредбама и изменама закона о национализацији из 1948. године, питање да ли је породица Ајнштајн могла и нешто да наследи, јер у том моменту, нити Ханс Алберт, нити његов брат, нису имали југословенско државаљанство", поручује Петар Ђурђев.

Годинама касније, Албертови унуци одрекли су се наследног права, под условом да Град сачува кућу као споменик који ће говорити о вечној вези њихових предака са Новим Садом.

Крајем 2019. године, фасада куће је обновљена, уз обећање да ће део куће у будућности бити претворен у музеј.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво