Читај ми!

Велико интересовање за специјализоване школе, коначна ранг листа 19. маја

Иако ће највећи број осмака средње школе уписати после полагања завршног испита у својим основним школама, они који су посебно надарени за неку од специјализовањих школа и одељења, музичких и балетских школа, од прошлог викенда полажу пријемне испите.

Око 7.000 ученика се уписује у специјализоване школа и интересовање је велико. Да би положили пријемни испит ученици морају да реше бар 50 одсто задатака да би ушли у избор за ова одељења.

"Коначна ранг листа за ове школе биће истакнута 19. маја. Подаци показују да је преко 80 одсто ученика положило пријемни испит, али нажалост неће сви моћи да се упишу јер је интересовање веће од броја места", објаснила је гостујући у Јутарњем програму саветница у Сектору за средње образовањеМарија Крнета.

Успешност ових ученика на овим испитима је слична из године у годину јер се они опредељују и припремају за те школе. 

"Из године у годину ширимо мрежу специјализованих одељења у складу са заинтересованошћу ученика али и капацитетима школа", рекла је Крнета.

Остали ученици осмих разреда на пробном тесту су показали слично знање као и претходне генерације, изазаов у околностима епидемије коронавируса био је пре свега да се они припреме за пријемни испит.

"Када је реч о датумина, за осмаке су најбитнији 23, 24. и 25. јун када су завршни испити, коначни резултати излазе 11. јула а упис ће бити од 12. до 18. јула", подсетила је Крнета.

Саветница у Сектору за средње образовање истакла је да после завршних испита ученици и њихови родитељи све услуге могу да добију преко еШколе и практично не морају да иду ни у основну ни у средњу школу.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво