Читај ми!

"Месо еутаназираних животиња ни теоретски не може да се нађе у продавницама"

Месо које се продаје у трговинама у Србији је здравствено исправно и безбедно за употребу, саопштава Управа за ветерину. Министарство пољопривреде демантује информације на друштвеним мрежама да се на истоку земље продаје месо свиња заражених афричком кугом.

Овог викенда на друштвеним мрежама појавила се узнемиравајућа порука да је месо у неким продавницама неисправно јер је наводно доспело са фарме из околине Зајечара, на којој су свиње еутаназиране због афричке куге.

Из Управе за ветерину тврде да се ради о недопустивом стварању панике.

"Могу да кажем да свака неистина која се пласира узнемирава наше потрошаче, треба да буде санкционисана, што значи повлачи кривичну одговорност. Ја могу само да поручим нашим потрошачима да је месо безбедно односно исправно", наглашава Емина Милакара, директорка Управе за ветерину Републике Србије.

Због строгих процедура које су прописане законом код уклањања еутаназираних животиња, због афричке куге, из регионалног кризног центра тврде да такво месо ни теоретски не може стићи у продавнице.

"Промил један шансе не постоји да месо од ових животиња о којима смо говорили, што се тиче афричке куге, доспе било где у продају. Животиње, као што је већ познато, су еутаназиране, то је трајало неко време, оне су на прописан начин, на унапред одређено место закопане и нешкодљиво уклоњене", указује Раде Дошеновић, руководилац регионалног кризног центра.

Ветеринарски инспектори редовно контролишу промет меса и месних прерађевина у овлашћеним радњама. Та роба подлеже и ветеринарској контроли на самом месту производње.

На подручју Борског и Зајечарског округа постоје жаришта афричке куге свиња. Због тога се сппроводе све епидемијске мере прописане законом, које су усаглашене са европским прописима.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво