Читај ми!

Обележен Дан сећања на жртве Холокауста у Београду, положени венци на Старом сајмишту

Поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Београду положени су венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту. Нацистички окупатори су Београд 10. маја 1942. године прогласили градом без Јевреја.

Поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Београду су положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту.

Венце су положили председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и представници Јеврејске општине Београд, дипломатског кора и удружења грађана.

Весић је подсетио да је прва одлука Скупштине града, после избора 2014. године, била да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве Холокауста у Београду, додајући да је тај дан изабран зато што су 10. маја 1942. године нацистицки окупатори прогласили Београд градом без Јевреја.

"На нашу срећу, а њихову жалост, то није било потпуно тачно јер су неки Јевреји успели да преживе тако што су се скривали код пријатеља Срба, били у народно-ослободилачкој борби...али, нажалост, већина Јевреја трагично је страдала и то управо на овом месту. Зато се ми сећамо наших суграђана и обавеза је нашег града да се сећа тих људи који су страдали током Другог светског рата", рекао је Весић.

Навео је да је овај дан прилика да се присетимо да су, иако је логором на Старом сајмишту управљала нацистичка Немачка, и појединци из нашег народа, припадници специјалне полиције учествовали у одвођењу Јевреја на стратиште.

"То су људи који заслужују вечну осуду и то ће остати вечна мрља на нашем образу, иако смо ми народ који има добре односе са Јеврејима и нисмо антисемитски народ, али треба да знамо и отворено говоримо о томе да су појединци учествовали у овом злочину и то не сме да буде заборављено", истакао је Весић.

Нагласио је да је Град последњих година урадио много како би се сећали жртава Холокауста.

"Чинимо све да се сачува сећање на наше суграђане Јевреје који су много задужили Србију и учествовали у нашем друштвеном животу јер су они били и остаће део историје овог града, а страдали су само зато што су друге вере и нације", додао је Весић.

Очекује се, каже, да се током наредних недеља формира управни одбор Меморијалног центра Старо сајмиште, након чега ће у складу са законом почети експропријација земљишта и објеката, а потом ће, додао је, бити расписан међународни конкурс за идејно решење тог меморијалног комплекса.

"Надам се да бисмо следеће године могли да почнемо да градимо меморијални комплекс јер је ово последњи нацистички концентрациони камп у Европи који није обележен", рекао је Весић.

Председник Јеврејске општине Београд Александар Јинкер захвалио је Граду Београду на томе што је препознао овај датум и што помаже сународницима да се он не заборави.

"Овакви догађаји никада не смеју да се забораве, првенствено због будућих генерација", рекао је Јинкер.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво