Читај ми!

Вучић уручио Хандкеу Орден Карађорђеве звезде

Председник Србије Александар Вучић уручио је вечерас Орден Карађорђеве звезде првог степена истакнутом аустријском писцу - нобеловцу Петеру Хандкеу. Када год помислим на Србију, увек мислим на Белог Анђела, икону из манастира Милешева, рекао је Хандке и додао да има копију те иконе у свом дому.

Хандке је одликован за нарочите заслуге у представљају Србије и њених грађана у области јавних и културних делатности и личном истрајавању у бескомпромисној одговорности према истини, наводи се у Указу председника Републике.

Вучић је захвалио Хандеку за све што је учинио за Србију и српски народ, истичући да је српски народ срећан што у своје пријатеље убраја Клеменса Брентана, Браћу Грим, Гетеа, Петера Хандкеа, јер нашем народу бољи, ближи гласноговоровници никада нису били потребни.

"А и како би, када свака Хандкеова реч, ма како суптилна и танана била, звучи громогласно и допире до најудаљенијих кутака човечанства", рекао је Вучић.

Лично, додао је, сваки пут када жели да разуме и сагледа људску драму српског народа на КиМ, посегне за неком од књига из српског циклуса, као и да је једном приликом говорећи о мартовском погрому, цитирао Хандкеову мисао да је "Велика Хоча место са божјим благословом, али пуно несрећних људи и да би их разумео, долазим често, волим да разговарам и пијем вино са овим људима".

"Хандке има пуно морално право на ову изјаву, јер је она проистекла из личног искуства, за разлику од данас модерних а површних ''news digest'' филозофа", истакао је председник Србије.

Подсетивши да је Хандке, трагајући за истином, написао "Правду са Србију", Вучић је рекао да је управо та пишчева апологетика, или бар једним делом, заслужна за окаснелу Нобелову награду, коју је по обиму дела и његовом значају за светску културу заслужио још крајем прошлог века.

"Од рођења Хандкеов живот је 78 година дуг поетски есеј, значајан по проживљеном и написаном. Теме које он обрађује, теме су које обрађују и формирају наше животе. Кроз реминесценцију и опажања ликова на најтанији начин описује нестајање породице, људско отуђење недостатак комуникације...", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да је Хандкеов препев Дисове "Можда спава" трајни споменик српском песништву.

Велика част што је Хандке прихватио Орден 

Вучић је додао и да је Хандке учинио Србији велику част прихватајући наш Ореден, након Нобелове И бројних других вазнзих награда.

"Много вам хвала. Србија овим показује захвалност свом академику и пријатељу Хандкеу. Хвала вам на свему што чините за Србију. Извините шо и део Срба није увек умео да покаже довољну захвалност за све сто сте учинили за нас. Данас сам поносан што могу да кажем да пркосну Србију ни велики ни њихове слуге нису успели да покоре", поручио је Вучић.

Аустријски нобеловац Петер Хандке казао је, у кратком обраћању, да није био спреман на добијање овако значајног ордена од Републике Србије.

"Знао сам само да ћу се састати са председником и да ћемо попити кафу. Нисам се припремио. Али то је добро, јер у животу често нисам био припремљен унапред", казао је он.

Хандке је истакао да, када год помисли на Србију, увек мисли на Белог Анђела, икону из манастира Милешева.

"То је анђео који показује на празну гробницу и каже "зашсто тражите живог међу мртвима. Он је тиме рекао да је Христос васкрнуо", објаснио је писац.

Хандке је рекао да има копију те иконе у својој кући и да га Бели Анђео редовно дочекује у његовом дому.

Казао је да је захвалн Белом Анђелу, а и Србији на додељеном Ордену.

Аустријски нобеловац Петер Хандке је пре два дана у Бањалуци примио Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са РС.

Након тога, Хандкеу је у Андрићграду уручена "Велика награда Иво Андрић", коју му је на тргу испред Андрићевог института уручио редитељ Емир Кустурица, за најбољу књигу објављену у Србији или РС током 2020. године "Други мач - Мајска повест".

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво