Читај ми!

Матура под маскама – да ли је могуће организовати безбедну прославу краја школске године

У неке школе су већ увелико почеле да пристижу понуде угоститеља за организацију прославе матурских вечери. Многима су још у сећању прошлогодишње прославе, што је свакако допринело и порасту броја заражених. За сада се једино деца радују. Угоститељи се надају, а директори и родитељи брину.

Шљокице, музика, трубачи, весеље – осмаци су спремни да поштују све мере, само да им дозволе да славе матурско вече. Барем тако кажу.

"Ја мислим да морамо да се придржавамо мера и да носимо маске тада. Да поштујемо то растојање и да се лепо проведемо и да нам то вече остане онда успомена за цео живот", каже Павле Травица из ОШ "Никола Тесла" у Раковици.

Ученица Анђела Јашаревић каже да би по њеном мишљењу могли да поштују мере које би тада биле прописане и да би били опрезни.

Прошле године у тој школи, на захтев родитеља, због лоше епидемијске ситуације прославе није било. Директор, међутим, планира да децу одведе на тродневну екскурзију, ако не буду могли да славе.

"Ми смо прошле године организовали екскурзије осмака и прошле су заиста добро, уз све мере које су биле на снази, па се надамо да ћемо моћи и ове године", каже Станислав Стевуљеић, директор ОШ "Никола Тесла".

"Ја бих искрено волела да се одржи матурско вече, уз поштовање мера које ће тада бити донете и уколико се стекну услови", истиче родитељ једног од ђака, Снежана Јапаревић.

Ученик Павле Травица каже да би изгубили један доживљај који касније остаје за цео живот, јер у то сви чекају, цело школовање, тај тренутак када ће да заврше и прославе.

Средњошколци већ праве планове

И ђаци у средњим школама желе матурско вече. Иако се још не зна хоће ли га бити, девојке већ обилази бутике у потрази за хаљинама. Момци праве планове ко ће им бити пратиља, а понеки чак и којим аутомобилом ће доћи по њу.

"Наша гимназија, а колико знам ни остале нису добиле понуде за матурско вече, а ово је неки период када родитељи крећу да скупљају новац и отплаћују прве рате", каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Ако епидемијска ситуација буде повољна, прославе ће бити, али уз маске и дистанцу. Јасно је да жељу имају. Ипак, питање је да ли је могуће организовати безбедну матуру под маскама, упркос великој жељи.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво