Читај ми!

Резерве крви на минимуму, недостају све крвне групе

Резерве крви су на минимуму, а у овом тренутку недостају све крвне групе, посебно негативне, навела је за РТС докторка Милица Јовичић из Завода за трансфузију крви.

Докторка Милица Јовичић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да је ситуација алармантна још од почетка епидемије. 

"Током целог периода пандемије резерве крви су стално на минимуму. Никако да се вратимо на те количине прикупљене као пре почетка пандемије. Не можемо рећи да одзив давалаца није добар, заиста велики број људи разуме колико је крв неопходна и одазива се нашим свакодневним позивима, али просто живот се одвија на неки другачији начин, многе ствари су промењене и јако је тешко вратити се на те количине прикупљене крви пре почетка пандемије, а потребе се сваког дана повећавају", објашњава Јовичићева.  

Истакла је да је потребно да имамо дводневне, тродневне или четвородневне резерве, али да у периоду пандемије све што свакога дана се прикупи крви толика количина крви се и изда.

"Пре почетка пандемије нама је негде било потребно између 400 и 450 јединица дневно за Београд и болнице централног региона које снадбева Институт за трансфузију крви Србије. Ми негде сада имамо дане када прикупимо можда 300 до 350 јединица крви, али неки просек је 200 до 250 и заиста су те резерве на минимуму", наводи гошћа Јутарњег програма.

Објашњава да су пре пандемије имали петодневне залихе крви и како каже, та количина је потребна како би сви пацијенти били збринути.

"Ми смо некада пре пандемије имали петодневне резерве крви и та количина нам је потребна да сви буду збринути, да не зависимо од дана до дана какав ће бити одзив давалаца крв већ да увек имамо стабилне резерве свих компоненти, да нико не мора да чека крв већ да крв чека пацијенте", указује Јовичићева.

Указала је да у овом тренутку недостају све крвне групе, посебно негативне.

"Недостају све крвне групе, посебно негативне јер има само 15 процената становништва ту крвну групу, али и најчешће крвне групе типа А и 0 су најчешћи пацијенти, па имамо и дефицит и тих крвних група", објаснила је Јовичићева.

Апелује на грађане да дођу на све пунктове и дају крв. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво