Читај ми!

Ваљево не заборавља пилота Миленка Павловића, 22 године од херојске борбе без радара са 16 НАТО авиона

Ни после 22 године Ваљево не заборавља пилота Миленка Павловића, који је храбро бранио отаџбину борећи се са НАТО авионима на небу изнад Ваљева. Сваке године, а тако и ове, пригодним програмима код спомен-обележја у Ваљеву и у селу Бујачићу, где су пали остаци авиона "миг 29", обележава се сећање на пилота Миленка Павловића.

Командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Миленко Павловић, 4. маја пре 22 године херојски се борио без радара са 16 НАТО авиона.

Успомену на славног пилота, с посебном пажњом, негују у његовом родном селу Горње Црниљево код Осечине.

"Спомен-комплекс, у оквиру кога се налази спомен-дом посвећен пилоту пуковнику Миленку Павловићу, изградили су добровољним прилозима и бесплатним радом мештани Горњег Црниљева и мештани Подгорине, који се радо сећају свог хероја и желе да сачувају вечну успомену на нашег Давида, који је свој живот дао у борби против Голијата", каже кустос музеја Милан Петровић.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, генрал-мајор Душко Жарковић, и истиче да је Миленко био ратник и витез и да је јуначким срцем одлетео у легенду, знајући да ће својим животом штитити младе пилоте.

"Погинуо је бранећи своју отаџбину, извршавајући најсветлији али и најсветији чин, жртвујући себе за слободу свога народа", наглашава Жарковић.

Држава је пилота Миленка Павловића одликовала орденом за храброст. Недосањан сан породице је да буде проглашен народним херојем.

У Горњем Црниљеву екипа РТС-а пронашла је мајку Радмилу, али она нема више снаге за изјаву. Раније је већ све рекла.

"То би ми била јака жеља, али не знам да ли ћу то да дочекам и шта ће све да буде. Све што је било досад, свима могу да се захвалим, а народним херојем га још нико није прогласио. Он је за мајку народни херој и ако га не прогласе", истиче Радмила.

Остаци авиона "миг 29" пали су у село Бујачић. Споменик му је подигнут у Ваљеву. Војска Србије, Ваљево и Осечина сваке године му на дан погибије одају почаст.

"Нама као породици је веома драго да град Ваљево и општина Осечина, у сарадњи са припадницима 204. ваздухопловне бригаде, одржавају дане сећања на херојски подвиг нашег оца", поручује син Срђан Павловић.

Централна градска улица у Осечини носи име Миленка Павловића. Почаст једном од највећих хероја одбране отаџбине одала је и "Пошта Србије" пуштајући у оптицај марку са његовим ликом.

Данас у 12.04 након надлетања борбених авиона Војске Србије делегације Града Ваљева и Војске Србије код спомен-обележја положила је цвеће. Помен је служило свештенство Епархије ваљевске. Цвеће је положено и у Бујачићу где су пали остаци авиона "миг 29".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво