Читај ми!

Пандемија повећала број огласа за посао - највише за рад од куће

Национална служба за запошљавање ће током ове године са пет милијарди 750 милиона динара субвенционисати различите програме запошљавања 18.000 људи. Градови и општине до среде могу да конкуришу са својим програмима.

Национална служба за запошљавње (НСЗ) у априлу је расписала 13 јавних позива за бесповратна средства које даје послодавцима у приватном сектору и незапосленима који желе да покрену сопствени посао. Конкурси за послодавце отворени су до краја новембра, а за особе са инвалидитетом до краја године.

"Важно је напоменути да су неки кокурси отворени краће, као што је рецимо програм самозапошљавања за лица која желе да започну сопствени бизнис. Он је отворен до 17. маја. Програм јавних радова је отворен до 10. маја. Ово је и прилика да позовемо локалне самоупрве да до 5. маја поднесу своје захтеве за удруживање са НСЗ како бисмо могли да финансирамо и њихове локалне акционе планове", рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

На подстицаје могу рачунати они који запошљавају теже категорије – неквалификоване, технолошке вишкове, старије од 50 година, оне који су дуго на евиденцији бироа, Роме и особе са инвалидитетом.

"Имамо и посебне категорије лица која се налазе у домском смештају или хранитељским породицама или жртве породичног насиља. Због тога је важно да послодавци воде рачуна која лица ангажују, да ли су она у кругу тих теже запошљивих категорија како би могли да користе субвенције", додао је Мартиновић.

А анализа тржишта рада коју је радио "Инфостуд" показује да је и у отежаним условима пандемије повећан број огласа за посао и то првенствено за рад од куће.

"Тако је он у почетку износио негде око 40, 50 огласа месечно, и били су ти бројеви двоцифрени дуже време али сада, он већ износи, ево последњи месец имао преко 200 огласа који се односе на рад од куће", навео је Милош Турински из "Инфостуда".

Нове технологије укинуле су многа радна места, па они који дуго чекају посао морају да се преквалификују. Зато треба искористити и те програме Националне службе за запошљавање јер је прилагођавње захтевима тржишта неминовност.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво