Читај ми!

Доктор Ристић ради и лечи у 90. години, прошао је четири пандемије – ово је његова порука

За многе људе одлазак у пензију представља крај каријере, али не и за професора доктора Љубомира Ристића, гинеколога који има 90 година, а не одваја се од лекарског позива. Лечи и помаже и у пандемији.

Лекарски позив је посао који се ради до краја живота. То је и дужност сваког лекара, каже доктор Љубомир Ристић који се у свом раду сусретао се различитим изазовима.

Околности у којима је често радио као једини лекар, учиниле су да стекне драгоцено искуство које користи и сада у пандемији.

"Ово је четврта пандемија у мојој лекарској каријери. Изолација је најважнија ствар и лична хигијена, прање руку, ношење маски и држање дистанце", каже доктор Ристић.

Његов професионализам и бројни научни радови остају као недостижан пример колегама.

"Оно што је радио професор Ристић у условима у којима је радио, то је благо речено фасцинантно. Једна интелектуална, стручна, људска громада. Ја сам пресрећан што сам имао прилике да радим поред њега и напредујем уз њега и учим од њега. Оно што је од њега могло да се научи, то нема у књигама", истиче млађи колега др Богољуб Вељковић, гинеколог-акушер КБЦ Приштина-Грачаница.

Огромно искуство у уџбеницима за студенте и лекаре

Радећи у болници у Приштини, где је претходних деценија био највећи наталитет у Европи, стекао је, каже, тродуплу праксу. Огромно искуство пренео је у четири уџбеника за студенте и лекаре специјалисте. Увео је многе новине у гинекологији.

"Једна од њих је коју сам на Конгресу 1991. у Сингапуру изнео а то је активно лечење утеро плацентарне апоплексије у трудноћи и порођају", наводи Ристић.

Будућим колегама који желе да буду озбиљни лекари поручује да имају љубав према пацијентима и медицини.

"Само добар човек може бити добар лекар. Поступите према пацијенту онако како бисте желели да други лекар поступи према вашим најмилијима", поручује доктор Ристић.

За виталност која га краси каже да су заслужне дуге шетње, редовне вежбе, и добра воља.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво