Читај ми!

Добрињци организовано прате непознате аутомобиле по селу, категорично против геолошких истраживања

Најава почетка геолошких истраживања литијума и бора са пратећом асоцијацијом елемената узнемирила је житеља села која су предвиђена као локације. Упркос информацији да су то истражне радње и да можда неће доћи до отварања рудника мештани су против истраживања јер сматрају да ће угрозити еко систем.

Добрињци су се организовали и прате да ли у њихово село долазе непожељни геолози.

"Има једна изрека која каже ми смо згодни, али незгодни, тако да има доста истине у томе", наводи Мирко Kовачевић из Средње Добриње

Kажу да ће попут славног претка Kњаза Милоша, који је рођен у Горњој Добрињи ипак дати шансу разговору, али су и категорични.

"Ми смо заузели став да не дозволимо било каква истраживања у било чијем имању. Без обзира што ми имамо људи, где су напуштена домаћинства, али и ту ћемо ситуацију пратити", наводи Милан Kовачевић, председник МЗ Средња Добриња

Тај део пожешке општине познат је по пољопривреди.

Основну школу у Средњој Добрињи похађа око шездесет ученика, а житељи три Добриње тврде да је управо у томе будућност села.

Од државе очекују инвестицију у рудник под отвореним небом, који су преци оставили за производњу хране.

Исти став имају и у Мушићима, селу које је у општини Kосјерић.

"И ја не знам ни куд ће ти људи нас да селе одавде кад нам буду уништили њиве, ливаде, воћњаке, дворишта. Шта ћемо ми? Kуд ћемо ми? Ми живи у земљу не можемо", поручује Божо Милаковић из Мушића.

Забринути су и гости из градова који у Мушиће долазе због сеоског туризма.

"Нама је да одржимо ово, да оставимо ову природу чисту и својој деци, својим унуцима, да се живот овде настави и после нас", истиче Радојле Јанковић из Мушића.

Мокрогорци су успели да зауставе истраживање никла, а Никола Гогић сматра да пожари на том подручју 2012. године нису били случајност.

Гогић истиче да су пожари били тамо где су вршена испитивања.

"И та мапа, те мапе су биле доступне, ми смо то пласирали. Kажем били смо добро организовани", казао је Никола Гогић.

Житељи крајева у којима су најављена геолошка истраживања очекују детаљније информације од оних који су добили истражна права, а са којима кажу још нису остварили контакт.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво