Читај ми!

До нове столарије и котлова кроз субвенцију, какав је модел финансирања у плану

Министарство рударства и енергетике ове године финансираће програме локалних самоуправа за повећање енергетске ефикасности зграда и породичних кућа. Градови и општине би требало да се пријаве до 21. маја, а на лето се очекују конкурси за грађане који, уз покривање половине трошкова, желе да замене столарију и котлове, изолују домове или побољшају ефикасност система грејања.

Породица Васиљевић из Краљева још од прошле године, уместо дрвима, кућу загрева пелетом. Замену котла су сами финансирали, а рачуница је јасна.

"Финансијски мало је скупље, али у поређењу са обавезама што има око чишћења и око  сређивања и одржавања, много је лакше. Један прозор смо заменили, али у плану је да заменимо и остале. Субвенција би свакако помогла", каже Иван Васиљевић из Краљева.

Субвенције већ шест година даје Ужице, јер уз ефикасније грејање иде и здравији ваздух. Да се зими лакше дише, више од 1.000 ужичких домаћинстава је добило део новца за замену котлова и столарије, изолацију куће.

"Ове године у те сврхе из буџета Града Ужица је издвојено 45 милиона динара, а захваљујући Министарству заштите животне средине, добили смо још 14 милиона динара управо за реализацију овог пројекта", рекла је је Нада Јовичић, чланица Градског већа Ужица задужена за заштиту животне средине.

У сарадњи са Министарством екологије, и Краљево ће грађанима ове године понудити четири милиона динара за део трошкова куповине котлова на гас и пелет. Здравијем ваздуху ће, надају се, допринети и гасификација приградских насеља, а конкурс Минстарства енергетике виде и као шансу да Краљевчани поправе енергетску ефикасност својих домова и, између осталог, лакше се одлуче за грејање на гас.

"Сад је наравно највећи проблем и финансијске могућности грађана, да се не лажемо. То је нешто што је ограничавајући фактор. А овим конкурсом, који је у току, грађани ће моћи да добију средства и за то", каже Зорица Сретеновић, енергетски менаџер Града Краљева.

За 54 милиона динара, колико је у првом кругу одредило Министарство рударства и енергетике, локалне самоуправе ће се међусобно борити.

Могу највише да добију 10 милиона, а колико добију, толико ће морати и сами да додају. У Општини Владичин Хан кажу – интересовање грађана не мањка.

"Трудићемо се да сва она физичка и правна лица која буду желела да добију подршку у сфери улагања у објекте који би били енергетски ефикасни – помогнемо", навео је председник Општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Како је најављено, у првом позиву грађани ће морати да обезбеде половину средстава за инвестицију, а до краја године очекује се модел по коме ће и за свој део моћи и да добију кредит.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво