Читај ми!

Како мотивисати децу да уче – да ли је награђивање добар метод

Радне навике и мотивација се јако дуго и споро стичу, а лако губе. Ученицима морамо дати подршку и омогућити им услове, да видимо шта су им ометајући фактори у учењу, треба им помоћи, јер многи не могу сами зато што су пропустили неке ствари, каже за РТС Слободан Малушић, специјалиста педагогије.

Слободан Малушић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да су, нажалост, нека његова истраживања показала да је ниво знања код ученика опао, да има доста пропуста, јер је корона пореметила читав систем и организацију учења, радне навике, па и мотивацију.

Према његовим речима, мотивација је један од битних фактора за успешан рад не само у учењу, већ у сваком послу.

"Где нема мотивације нема ни правог успеха. Неки сматрају да је цео процес учења стална врста мотивације", истиче специјалиста педагогије.

Додаје да постоје две врсте мотивације. Прва је такозвана унутрашња мотивација и друга спољашња мотивација.

Унутрашња мотивација је жеља и снага једне личности са сазнањем да нешто научи и сазна и много је важнија од спољне.

"Где не делује унутрашња снага воље и жеље онда се прибегава спољној мотвацији да се учи за оцену, поклон, новац, похвалу", објашњава Малушић.

Према његовим речима, велики је задатак на наставницима.

"По мом мишљењу требало би ово градиво, посебно осмацима, да се сажме и науче најбитније ствари које ће им користити у средњој школи. У овој ситуацији треба ученицима помоћи да се науче неке основне ствари, ангажовањем допунских часова наставника. Деци треба дати подршку да они то могу, када постигну неки успех треба децу похвалити и наградити", поручује специјалиста педагогије.

И матуранти сада имају слику шта им недостаје у знању и шта нису научили.

"Потребно је да испланирају време до краја школске године на који ће начин то да савладају. Врло је битно добро и рационално направити план. И онлајн настава треба да се потруди да их технички мотивише кроз неке врсте такмичења, игре постављање питања да би ученици имали више жеље и мотивације да уче", каже Слободан Малушић, специјалиста педагогије.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво