Читај ми!

Лончар у Франкфурту: Потписан споразум за сигурност грађана Србије

Министар здравља Златибор Лончар потписао је у Франкфурту Меморандум о разумевању са компанијама "Месер Техногас" и "Дрегер Техника" који за циљ има бољу припрему националног здравственог система Србије за ванредне ситуације и изазове попут епидемије, рата, природних катастрофа.

Меморандум су у централи "Месер Техногаса", након одржаних презентација те две компаније за српску делегацију и састанка министра Лончара са челницима две компаније, потписали у име Министарства здравља Србије министар Златибор Лончар, у име "Месер Техногас" Штефан Месер, а у име "Дрегер Технике" Штефан Дрегер.

Министар Лончар је, обраћајући се током презентације, казао да му је драго да је Србија захваљујући сарадњи са те две компаније и оним што је урађено у земљи по питању борбе против корнавируса дошла до резултата које препознаје цела Европа и цео свет.

Истакао је да је највећи производни погон за Западни Балкан компаније "Месер" за производњу кисеоника налази у Смедереву, у Србији, што значи да се ту не производи гас и оно што је неопходно само за нашу земљу, већ за цео регион.

"И захваљујући томе успевали смо да дневно испоручимо кисеоника за један дан више него што испоручимо месецима у обичним условима", казао је Лончар.

Kада је реч о компанији "Дрегер", Лончар каже да су они у Србији били ангажовани 24 часа, те да је наш здравствени систем успео да помогне бројним пацијентима управо захваљујући њиховом ангажовању.

"Преко 50 километара цеви за спровођење кисеоника направљано је за три месеца, а уобичајено је да се толико направи за четири године", истакао је Лончар и додао да су то само неки подаци који ће моћи да приближе каква се борба водила, каква је сарадња била и истакао да то није нешто чиме се задовољавају.

"Основни разлог наше сарадње је да заједничким напорима изађемо из пандемије, не знамо када ће то бити, али смо се договрили да радимо као и до сада, чак и више и да дођемо до стадијума да кажемо да смо пандемију ставили под контролу", казао је министар.

Такође, према његовим речима, разлог за сарадњу је да се уједно спреме за наредних 10 година и за свако будуће могуће изненађење.

Министарство здравља и Месер потписаним Меморандумом постигли су заједничко разумевање да ће та компанија, у евентуалном ванредном стању, уложити све напоре како би приоритет дала важећим обавезујућим уговорима о снабдевању са српским здравственим установама, али не ограничено само на болнице.

Министарство здравља ће у ванредном стању снажно саветовати релевантне српске здравствене установе да оптимизирају и рационализују, у мери у којој је то могуће, потрошњу медицинских гасова, као и ротацију празних боца медицинских гасова у координацији са Месером.

Са "Дрегер Техником", постигнуто је разумевање да та компанија у ванредном стању уложи све напоре како би високи приоритет био дат испоруци опреме у Србију коју захтева Министарство здравља, било испоруком нове опреме или резервних делова за постојећу.

Такође, договорено је и да ће локални тим "Драгера" бити потпуно посвећен давању највећег приоритета одржавању, замени и поправци уређаја и система у здравственом систему, како би омогућио пуни рад здравственог система.

"Споразум сигурност за грађане Србије"

Меморандума о разумевању са компанијама "Месер Техногас" и "Дрегер Техника" је споразум који гарантује сигурност свим грађанима Србије, посебно пацијентима за чије лечење су неопходни кисеоник и респиратори, али и друга медицинска опрема, изјавио је у Франкфурту министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је казао да су то компаније са којима би сви у свету волели да сарађују и да не постоји здравствени систем који не би волео да потпише такве уговоре са њима и има сигурност да ће добити оно што се показало у овој епидемији као најважније - кисеоник и респиратори и све оно што иде уз то.

"Ако су ово компаније чија је традиција преко 100 година, ако видите где су све заступљени, и то не небитно, већ као носиоци посла, и ако је свака трећа операциона сала на свету "Дрегерова", а "Месер" је највећи снабдевач кисеоника на свету, онда грађани Србије могу да осете важност овог споразума", казао је Лончар.

Министар истиче и важност посете централи "Месер"-а и каже да данас, када је затворена Немачка и када постоје посебне мере, српска делегација коју предводи је овде, уз дозволу њихове државе, што, оцењује, говори да постоји перспектива да будуће генерације имају боље него што смо ми наследили.

"Са овим компанијама имаће такав однос који могу да изграде и да имају максимално за здравствени систем и за пацијенте. Моја је обавеза да користим ту добру сарадњу и да их замолим за будућу сарадњу и да постоји нешто за шта се људи у Србији неће оптерећивати и да имају да се ослоне на некога ко се већ показао и доказао", истакао је Лончар.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво