Читај ми!

Грађани испред Владе затражили легализацију канабиса у медицинске сврхе

Поводом незваничног Светског дана канабиса неколико десетина грађана испред Владе Србије затражило је легализацију канабиса у медицинске сврхе. Окупљени су потом прошетали до зграде РТС-а, где су говорили они који се лече канабисом.

Од 12. године Драгољуб Мрђић болује од епилепсије. Последње две деценије нападе је лечио канабисом, због чега су му, тврди, епилептични напади готово ишчезли. Ипак, због поседовања канабиса је осуђен на затворску казну у трајању од три и по године.

"Ја сам једино хтео то – да спречим напад епилепсије. И у томе сам успео. Имао сам само три напада до хапшења, од хапшења сам почео поново добијати епи нападе. Ја сам осуђен само зато што сам хтео да будем здрав", поручује Мрђић.

Поседовање или узгајање канабиса у било које сврхе према Кривичном законику Србије је кривично дело. Да се то промени, удружења траже дуже од деценију. Међутим, радна група Министарства здравља донела је 2015. одлуку да уље канабиса не треба озаконити, јер нема довољно доказа да лечи и да је безбедно.

"Канабис је одлуком УН 2. децембра на предлог СЗО скинут са листе опасних дрога. Самим тим је та јединствена конвенција УН уткана у наше законе и обавезујућа је. Што значи да је канабис у Србији на одређен начин декриминализован", наводи Милош Симић, председник социјал-канабис клуба Београд.

На примени одлуке Уједињених нација се већ ради, поручује министар здравља.

"Немамо ниједан разлог да ми то не применимо што су рекли, али да не угрожавамо ни наше грађане, ни наше законодавство. Оно што је чињеница је да радимо на томе и наши најстручнији људи ће радити и донети решење које је у складу са тим. Изузетно осетљива тема", истиче Златибор Лончар, министар здравља.

Овој теми различито је приступљено широм света – тренутно је употреба канабиса у медицинске сврхе легална у 22 европске земље, међу којима су Хрватска и Северна Македонија. Са друге стране, у земљама попут Кине, Египта и Нигерије поседовање чак и мале количине може значити доживотни затвор.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво