Читај ми!

Постоји ли профил деце која беже од куће

Двоје тинејџера несталих прошле недеље, пронађени су у Београду. Надежда Стајић, полицијски службеник каже за РТС да не постоји профил деце која беже, али да често ни сами родитељи не знају где им се деца крећу и са ким се друже.

Надежда Стајић је гостујући у Београдској хроници изјавила да дневно у просеку буде неколико пријава само за територију Града Београда.

"Од тих информација која нама да подносилац пријаве можемо много да закључимо. Ако неко учестало бежи, значи да и када буде пронађен, да ће то поновити", наводи Стајићева.

У последње време доста се говори о тинејџерском узрасту, али има и млађе деце.

"Дечак 2009. годиште је остао сам код куће и изашао да прошета. Питала сам га који је разлог зашто је изашао, и само је рекао: ‘Желео сам да прошетам‘. Сазнали смо за пријаву у раним јутарњим часовима, а пронашли смо га у пола 2", каже Стајићева.

У том као и у другим случајевима нестанка деце реагује се брзо, каже Стајићева.

"Родитељ каже шта је проблем. Ми сам нестанак сматрамо проблемом, али полиција не може да реши конфликте у породици. Можемо да нађемо дете и наћи ћемо га, али ако постоји неки други проблем, бојим се да ће то да се наставља. Имали смо доста таквих случајева када деца не успеју да реше проблем са родитељима", наводи Стајићева.

Аларм - подношење пријаве о нестанку 

Аларм је, каже, сам долазак и подношење пријаве о нестанку.

"Одмах помислимо нешто му се десило и целу акцију усмеримо ка томе, нама је битно да то схватамо јако озбиљно", додаје Стајићева.

Наводи да се после случаја Нинослава Јовановића променило алармирање јавности. Али не мора одмах, наводи, да значи да је неко повређен и да је жртва кривичног дела. Не постоји, истиче, профил деце која беже.

"Јако често се деси да родитељи не знају са ким им се деца друже, где се крећу. Не примете нешто чудно у понашању, иако ја која га не познајем приметим нешто чудно ако обратим пажњу. Родитељи су вероватно оптерећени тиме да пруже том детету све материјално што му је потребно, па неке ствари изгубе из вида које могу да им буду од значаја за препознавање неког потенцијалног проблема", указује Стајићева.

"Изгубила се комуникација" 

Сматра да не постоји више комуникација између родитеља и деце.

"Деца су преокупирана телефонима, друштвеним мрежама и изгубила се комуникација. Не упознају родитеље са својим проблемима и ту је, сматрам, највећи проблем", истиче Стајићева.

Напомиње да када буду пронађени, неко на први контакт одбија разговор, а други почну да плачу.

"Кроз разговор са њима, они схвате да су погрешили. Има и оних који су бунтовни и даље", закључила је Стајићева.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво