Читај ми!

Да ли ће у Србији бити забрањено спаљивање гума и пластике за грејање

У Србији ће бити забрањено спаљивање гума и пластике за грејање, прецизирано је амандманом који је на Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризама и енергетику.

То је један од неколико амандмана Одбора на предложена четири закона из области енергетике и рударства, а који је предложен у циљу смањења негативног утицаја на животну средину, односно ограничења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Зато је предложено увођење новог члана који се односи на забрану спаљивања гуме и пластике у циљу грејање, образложио је председник одбора Верољуб Арсић на седници тог скупштинског тела на којој су размотрени поднети амандамани.

Другим амандманом, који је одбор поднео на Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, прецизира се да Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности у сарадњи са министарством надлежним за послове заштите животне средине припрема планове, програме и пројекте којима се подстиче замена котлова на угаљ и мазут котловима на гас или биомасу.

То се односи, како каже Арсић, и на замену пећи на угаљ и друге врсте горива високо ефикасним пећима на дрвну масу, као и на уградњу соларних панела.

Трећим амандманом одбора се прецизира да је висина прекршајне казне 150.000 динара, уместо 150 милиона динара како је првобитно предложено.

На Предлог закона о коришћењу обновљивих извора енергије посланици су поднели шест амандмана, које је прихватила и Влада Србије, а одбор је поднео један амандман.
На измене Закона о енергетици посланици су поднели девет амандмана, од који је Влада Србије одбила један.

На измене Закона о рударству и геолошким истраживањима посланици су поднели девет амандмана, Влада је прихватила све амандмане, а одбор је поднео пет амандмана.

Амандманима одбора на измене тог закона се, између осталог, прецизирају одредбе закона које се односе на инвестициони споразум који закључују влада и инвеститор који је стекао право на есплоатацију, као и одредбе које се односе на одборење за градњу рударских објеката или извођење рударских радова.

Амандмани ће у уторак бити размотрени на седници парламента.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво