Читај ми!

Удружење радника на интернету тражи да се обрати парламенту

Удружење радника на интернету у писму председнику парламента Ивици Дачићу затражило је да присуствује и да се обрати посланицима на седници Скупштине Србије на којој ће се разматрати владини предлози закона који се тичу регулисања наплате пореза за фриленсере, а којима се удружење противи.

То удружење сматра да се изменама Закона о порезу на доходак грађана и Закона о обавезном социјалном осигурању које је предложила Влада Србије проблем не решава, већ само увећава.

Сматрају да је решење које је предложила влада за регулисање дуга и текуће пореске обавезе неправедно и дискриминишуће према различитим категорима фриленсера.

Они од Дачића траже да им дозволи да се обрате посланицима и да, како наводе, појасне који је пут решења.

Поручују да треба наћи адекватан порески третмана за ову врсту радника као што су, кажу, то већ учиниле земље у окружењу, попут Северне Македоније и БиХ.

У супротном, тврде, ступањем на снагу ових измена, држава ће довести у изузетно тешку ситуацију на десетине хиљада људи и њихових породица и угасити фриленсинг у Србији.

Наводе да је од октобра 2020. године, када је Пореска управа први пут послала јавни позив фриленсерима и обавестила их да су порески обвезници, овој заједници која броји приближно 100.000 људи у Србији и укључује рањиве демографске групе, блокиран живот и онемогућен рад.

Сматрају да је дуг који ће фриленсери имати по предлогу решења које предвиђа влада и даље неразумно висок.

Kажу и да решење које нуди влада лица која су приходовала до 460 евра у последњих шест година ослобађа од плаћања било каквог дуга, али да зато већину фриленсера који су зарађивали више од тога, одводи у дужничко ропство наредних десет година.

Тврде да текућа пореска обавеза уз отплату дуга чини да укупно пореско оптерећење износи 70 одсто од прихода.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво