Читај ми!

Туристички ваучери најтраженија роба

Већ шесту годину, грађани Србије на одмор могу уз помоћ туристичких ваучера. Од почетка акције за њих је владало велико интересовање, посебно прошле године. Иако се границе полако отварају, по процени Светске туристичке организације и овог ћемо се лета углавном одмарати у својој земљи, па ваучери поново постају најтраженија роба.

За месец дана плануло је 100.000 туристичких ваучера од пет хиљада динара, одређених за ову годину. Највеће је интересовање за Луковску и Пролом бању.

"У прилог томе говори и изградња новог хотела са четири звездице у Луковској бањи, чиме ће се значајно повећати капацитети. Надамо се да ће Министарство и Влада одобрити и додатну количину ваучера чиме ће се додатно подстаћи туризам и ојачати предстојећа летња сезона", каже Марина Цветковић из АД Планинка из Куршумлије.

Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, наглашава да су кроз ребаланс буџета, који се очекује кроз неколико дана, добили додатних 100 милиона динара за ваучере.

"Верујемо да ће сигурно током године бити још неких додатних средстава. Али ја мислим и 500.000 ваучера када бисмо имали у буџету средстава могли бисмо ове године да поделимо, толико је интересовање наших грађана", поручује Матићева. 

За предстојеће ускршње и првомајске празнике, попуњеност објеката на Дивчибарама је око 70 одсто.

Марко Кокић из хотела Црни врх на Дивчибарама очекује да то буде и преко тог процента. На Дивчибарама се у том периоду очекује повећан број гостију пре свега и због акције ваучера.

Ваучери су заслужни и за смањивање сиве економије у туризму, јер су укључени само легални, категорисани објекти. У овом тренутку их је више од хиљаду.

"Људи који имају приватан смештај желе да се категоришу и то и раде и пријављују се за ваучере. Поред хотела на Тари који су у власништву Војне установе Тара, Бели бор и Оморика који су од раније укључени у овај програм", каже Мирослав Рађен, директор Туристичке регије Западна Србија.

Георги Генов, директор Удружења хотелијера и угоститеља Србије сматра да су ваучери велика ствар с обзиром на продужење летње сезоне.

"Ми који смо имали сезону само месец и по дана, сада имамо до краја октобра туристичку сезону", сматра Генов. 

Грађани Србије овог лета могу да рачунају и на туристичке ваучере за хотеле у Кантону Сарајева. Премијер тог кантона, Един Форти је најавио да ће се за донацију Србије у вакцинама, симболично одужити одређеним бројем ваучера за викенд боравак у Сарајеву.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво