Читај ми!

Протест у Горњој Добрињи због рудника, грађани поручују - преци су нам оставили рудник хране и воде

Са протестног скупа у Горњој Добрињи житељи месних заједница пожешке општине, у којима је планиран почетак геолошких истраживања литијума, бора и пратеће асоцијације елемената, поручили су да имају рудник хране и воде наслеђен од предака.

Мештани су одлучни да спрече било какве активности по том питању, јер стрепе да ће тиме бити угрожена њихова егзистенција, јер живе од пољопривреде.

Негативна искуства из лозничког краја су им поука да не дозволе да се суше њихови воћњаци, шуме и загађују реке и изворишта воде за пиће.

Подршку забринутим мештанима села, пружили су и грађани из Пожеге, Чачка, Ариља, Косјерића, који су у родно село Књаза Милоша дошли у колони дужој од километра.

Долазак истраживача биће спречен, а свака активност усмерена у том правцу биће под будним оком житеља села, који су апеловали да власници парцела не дозволе било каква истраживања.

Млади пољопривредник Драган Симовић рекао није потребан рудник литијума, јер су преци оставили рудник хране и воде.

"Свима, целом свету ће то у будућности бити потребно. Ова држава не треба да инвестира у стране инвеститоре и некакве руднике тамо. Треба да уложи инвестиције у наше рударе, у наше мештане у наше сељаке, који све ово дуго носе на леђима", поручио је Симовић.

Тако ће млади остати на селу да раде и формирају породице. Милану Ковачевићу, председнику МЗ Средња Добриња, унук је тражио да не потписује ништа што ће уништити воду и ваздух. 

"Неће деда потписати, то ја тврдим и стојим иза тога. Неће нико потписати, било који председник месне заједнице у било чије име, или било ко. И да та одлука постоји у Скупштини општни Пожега и да они стоје пред нама, не иза нас, него пред нама", каже унук Милана Ковечевића.

Са скупа је упућен тај захтев општини и апел свим власницима парцела да не дозволе продају, нити било какво истраживање земљишта.

Локална самоуправа нема ингеренције по питању издавања дозволе за истражна права, јер је то у надлежности министарства, од којег је то право добило предузеће "Јадар Литјиум" из Београда.

"Ми смо због забринутости грађана пратили читаву ову ситуацију. Оно што смо договорили на састанку са председницима месних заједница са подручја на коме је планирано да се врше ова истраживања, јесте да ћемо заједно са њима направити један састанак са руководством извођача, који ће ова истаживања радити и да се апсолутно ништа на њиховој територији неће радити пре него што се добије њихова сагласност" изјавио је за РТС заменик председника општине Иван Новаковић.

Министарство рударства и енергетике пре неколико дана је саопштило да се све ради у складу са законом и да не постоји ризик по здравље становништва.

Уз то инспекцијске службе ће вршити контролу и уколико буде одступања од пројекта, одузеће истражно право.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво