Читај ми!

За десет година удружење "Чеп за хендикеп" помогло 108 особа, сад су добили комби

У удружењу "Чеп за хендикеп" већ целу деценију сакупљају чепове. Сви који им помажу су волонтери. Од данас имају први аутомобил, тачније комби у свом возном парку. Оснивач удружења Зоран Мартинов каже да је и сам особа с инвалидитетом, али да то не значи да треба да има неки миран живот, већ да га напротив то мотивише. Много тога им недостаје, али имају прегршт ентузијазма и добре воље.

Зоран Мартинов је, гостујући у Београдској хроници, рекао да су имали и раније превозна средства која су добијали из донација, али су то била стара возила. Ово је први пут да су за десет година успели да дођу до возила од пет година, помоћу донатора и свих оних учесника у акцији "Чеп за хендикеп".

Деценију скупљају чепове, дају их на рециклажу и добијају новац којим могу да купе инвалидска колица онима којима су потребна.

За 108 особа с инвалидитетом су обезбедили колица и разна ортопедска помагала и за то, како истиче Мартинов, нико није дао ниједан динар.

"Веома је мали број људи који уопште код нас аплицирају за ортопедска помагала и ми смо имали неке јако сиромашне кампање у којима смо позивали да се људи прикључе тако што позову свог пријатеља за кога знају да му је помагало неопходно", напомиње Мартинов.

Позива све којима је помоћ потребна да се јаве удружењу иако то не значи да ће одмах, аутоматски и добити помагало.

"Ако они нису познаваоци својих права преко Републичког фонда, ми смо ту да то решавамо и некако им помогнемо", поручује Мартинов.

До сада у удружењу нико није био запослен и радили су волонтери. Од првог маја ће, како каже, у организацији запослити два радника, једну девојку и момка као возача.

"И даље настављамо, све се ради од чепова, тако да ћемо од чепова успевати и да платимо возача и да добију плате две породице. Једноставно растемо и све је већи број људи који нас прати", истиче Мартинов.

Навео је и поруку коју себи упућује када устане: "Порука ти је да си жив и здрав и да тога дана урадиш нешто добро и за себе и за све оне људе који могу мање од тебе."

"То је једина препорука. Све остало је само од себе", закључује Мартинов. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво