Читај ми!

Какве олакшице чекају основце на полагању мале матуре

Пробна мала матура је прошла, надлежни кажу без проблема. Деца истичу да им је било тешко и да многи од њих нису задовољни резултатима. Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић каже за РТС да радне групе када спремају задатке то морају да раде у складу са стандардима, али да основци на завршном тесту могу очекивати неке олакшице. Истиче да то не значи да деца не треба да уче. Треба да се спремају као да ће бити најтежи задаци, поручује Ранђеловић.

Бранислав Ранђеловић истиче да када су прављени пробни тестови морали су бити испуњени стандарди, али да се водило рачуна и о томе како су ученици учили протеклих годину дана, будући да је због епидемије школа углавном била онлајн.

"Када радне групе спремају задатке, оне то морају да раде у складу са стандардима и у складу са оним захтевима које наш образовни систем поставља. Наравно, свако питање може да се постави тако да буде теже ономе ко одговара или лакше. Заиста смо имали то у виду, мада морам да кажем да у овом тренутку није било реално очекивати да деца све знају, има још више од два месеца до завршног испита и никада у овом тренутку знање није потпуно", рекао је Ранђеловић.

Протекла школска година била је тешка за све ученике. Говорећи о томе каква ће питања бити на правој матури, Ранђеловић каже да стандарди морају да се поштују, али је и навео неке олакшице.

"Задаци које смо спремили за јун су такође по стандардима. Међутим, оно што смо могли да учинимо и где смо могли да изађемо у сусрет ђацима је најпре у форми задатака – већи број задатака ће бити затворен, то значи да деца неће смишљати него заокруживати готове одговоре и то њима знатно олакшава посао", истакао је Ранђеловић.

"Друга ствар која је била јако важна – ми смо свесни тога да путем онлајн наставе, путем наставе преко Гугл учионице, можда нису стигли наставници сваки детаљ да ураде, тако да смо се држали тога да градиво које се експлоатише у задацима за јун буде присутно на порталу 'Моја школа' и да је већ било емитовано на РТС Планети", додао је он.

Указао је да ово можда јесу олакшице, али да то не значи да треба рећи деци да не треба да уче.

"Треба да се спремају као да ће бити најтежи задаци, то је њима битно због даљег школовања", поручио је Ранђеловић.

Деценија од увођења мале матуре – какви су резултати 

Пре увођења мале матуре било је отпора у јавности од наставника, директора, па и родитеља. На питање где смо након 10 година, Ранђеловић истиче да је деценија примене мале матуре већ дала резултате.

"Ми смо једна од ретких земаља у окружењу која има такав испит на крају основне школе и то је једна јако добра екстерна контрола рада наших наставника, учитеља, али и ученика основних школа. Оно што су се појавили као недостаци у почетку из године у годину су нестајали", додао је Ранђеловић.

Истиче да сада сви знају да имају контролу и да је та контрола екстерна и да нико од наставника и учитеља на то не може да утиче.

"Завод спрема једнаке задатке за сву децу једне генерације и то је јако добар механизам да се подигне квалитет наставе у основној школи. Зато ми и на међународном плану увек имамо много боље резултате са основцима, боље се котирамо у односу на друге земље, него тамо где иду средњошколци", рекао је Ранђеловић.

Објаснио је да средња школа још нема такву контролу и да јесте тежња да се уведе велика матура.

Поражавајући резултати пилот пробног теста велике матуре

Према резултатима пилот пробног теста велике матуре, који су радили ученици трећих разреда средњих школа и гимназија прошлог октобра, резултати су поражавајући. Гимназијалци су на тесту из математике тачно решили свега два од 20 задатака и тек свако треће питање из српског. Средњошколци су још горе урадили, па су без грешке одговорили на само једно питање из математике и на свако пето из српског.

Ранђеловић каже да је то био пилот пројекат државне матуре, као и да је нису спремале државне институције – Завод и Министарство, већ је то пројекат ЕУ "који нама служи да тестира овакве ситуације и да доведе до велике матуре у којој се такве ставри неће дешавати".

"То је био први пилот у малом узорку који је за те потребе репрезентативан, али ти резултати не треба да нас плаше у старту. Најпре, то су ђаци трећих разреда који тек треба да уче до будуће велике матуре. Они су неспремни били, то је био октобар када није уобичајено никакво тестирање у школама, ђаци нису били у том тренутку спремни, није било припреме", објаснио је Ранђеловић.

Истакао је да су у контакту са школама сазнали да ђаци то нису довољно озбиљно схватили и да није било мотивисаности.

"Врло лагодно се то радило и нису ђаци показали сва своја знања. Имате неке школе да тог истог дана та иста деца су показала знања преко 60-70 одсто. Вероватно су ти наставници били мало озбиљнији и они су то озбиљно схватили", навео је Ранђеловић.

Нагласио је да су средњошколци другачија гарнитура ђака од основаца и да је са њима теже радити и да их је теже мотивисати.

"Добро је да смо пробали процедуре и механизме како се то спроводи и добро је можда што смо имали лоше резултате па ћемо се сви тргнути, и наставници и цео образовни систем, а вероватно и ђаци да када буде други пилот доста озбиљније то схвате", рекао је Ранђеловић и додао да се то планира за 2022. годину.

Навео је да је планирано да прву велику матуру полажу ученици који уче трогодишње школе у јуну 2023. године, а четворогодишње и гимназијалци 2024. године.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво