Читај ми!

Где су најчешћи пожари лети и шта је најважније да знамо ако до пожара дође

У прошлој години ватрогасно-спасилачке јединице су на територији Србије интервенисале више од 27.000 пута, а више од 21.000 су били пожари. Зима је карактеристична због грејне сезоне и употребе уређаја за грејање, док се лети више пожара дешава на отвореном простору, рекао је за РТС Давор Видовић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације.

Грејна сезона се ове године знатно продужила, људи су на измаку залиха и сада већ често импровизују са коришћењем материјала за грејање.

"Често се користи неадекватан материјал за ложење, а касни се и са редовним прегледом уређаја било да је реч о оџацима или електричним уређајима. Треба водити рачуна и о томе", рекао је Давор Видовић.

Пожари на отвореном најчешће крећу викендом када се посећују викендице и када се ради на уређењу дворишта.

"Запале се гране или трава, а онда се место напусти, а да ватра није до краја угашена. Прошле године је пет особа страдало у пожарима на отвореном, најчешће од гушења димом, а десет особа је повређено, као и пет ватрогасаца-спасилаца", навео је Видовић.

Дешавају се и несреће у којима се људи угуше од тровања угљен-моноксидом, а да тога нису ни свесни.

"Угљен-моноксид настаје приликом сагоревања и веома је отрован, а ми га најчешће не можемо препознати. Осећамо мучнину, несвестицу и често је касно да реагујемо. И опоравак од тровања траје веома дуго", објаснио је Видовић.

Ако до пожара дође, најважније је да не паничимо, истиче Давор Видовић.

"Често врло једноставним поступцима можемо да угасимо и спречимо ширење пожара. Ако то не можемо, важно је да затворимо врата од просторије у којој је избио пожар, да окренемо 193 и сачекамо долазак ватрогасаца", закључио је Видовић.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво