Читај ми!

Афричка куга у околини Зајечара – следи еутаназија на фарми

На фарми свиња у околини Зајечара појавила се афричка куга код неколико јединки. Ветеринарски инспектори су на терену и следи еутаназија свих животиња, да се зараза не би ширила. Реч је о вирусном обољењу, зоонози, које се јавља код свиња и не може се пренети на људе.

Управа за ветерину је блокирала фарму и предузима све мере да се обезбеди одговарајуће место за еутаназиране животиње, како се вирус не би ширио.

"Иако је болест констатована код неколико животиња, мораћемо да урадимо еутаназију на целој фарми и да те животиње на нешкодљив начин уклонимо. Овде је одређено место које је предвиђено за ову врсту посла, тако да ће се на крају извршити детаљно прање, чишћење и дезинфекција, да бисмо спречили ширење овог вируса", истиче Раде Дошеновић, руководилац регионалног кризног центра.

У односу на жариште, заражена територија је у полупречнику од три километра, а још седам километара простора се сматра угроженим.

Ипак, као код свих вирусних обољења превентива и хигијена су на првом месту. Ветеринари препоручују власницима да свиње чувају у затвореним оборима и никако не хране помијама.

Потребна је посебна одећа и обућа која се користи само у том обору и редовна дезинфекција пре уласка код животиња.

"Треба да пре уласка обавезно механички добро оперу руке, да их дезинфикују и да дезинфикују обућу. Сама дезинфекција треба да се ради у сарадњи са надлежним ветеринарским службама, са препаратима који су проверено добри", наводи Милијана Нешковић, епизотиолог Ветеринарског института у Зајечару.

У окружењу у суседној Румунији и Бугарској неколико година већ боре се са афричком кугом свиња. Ова болест појављивала се, за то време најпре у Борском округу, а сада и на подручју града Зајечара.

Због тога упозоравају ловце, да су обавезни да ветеринарској служби пријаве свако угинуће дивљих свиња, због могућности ширења заразе.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво