Протест испред каменолома на планини Баба, "за 10 година овде ће бити пешчара"

Житељи Плане и Лешја код Параћина, одржали су скуп протестујући због отварања новог каменолома, јер тврде да ће експлоатација кречњака угрозити животну средину на планини Баба. Инвеститор "Крушевацпут" има дозволу за коришћење рудника, као и елаборат за заштиту животне средине.

Нови каменолом на планини Баба је кап у препуној чаши, кажу мештани и представници Удружења "Одбранимо Бабу, Плану и Лешје", јер се уништава природа и здравље становништва у том крају.

"Овде, у селу Плани, постоји већ један рудник због којег смо изгубили воду пре 40 година, непосредно после отварања рудника шест месеци после тога, затим, рекао сам вам, микроклима, да ће бити тотално поремећена, биће поремећени путеви. Ови путеви су рађени из самодоприноса мештана", истиче Драган Ристић, председник МЗ Плана.

Бобан Момировић из Плане сматра да су мештани осуђени на пропаст уколико почне да ради и трећи каменолом тог капацитета. Ту ће, каже, за десет година бити пешчара.

"Ја имам имање овде доле, имам доста оваца, ја ту сваки дан пролазим, је л‘ треба да гледам у небо да ли ће да ме убије камен", пита се Данијел Петровић из Плане.

Шта кажу у "Крушевацпуту"

За нови каменолом власник је од мештана откупио седам хектара земљишта. "Крушевацпут" урадио је студију изводљивости 2019. Годину касније добили су и одобрење од министарства рударства и енергетике, што је потврдила и локална скупштина.

Детаљним планом биће регулисано и како ће се камиони натоварени каменом кретати. Животна средина, тврде у "Крушевацпуту", неће бити угрожена.

"То су рекли стручњаци који су направили студију за заштиту животне средине, који су испитали да на 50 метара испод површине тла нема подземних вода, који су испитали и ваздух и који су нам наложили све мере којих морамо да се придржавамо када будемо експлоатисали овај рудник, значи и мерење буке, и мерење загађености животне средине, и све што се тиче питања екологије ми ћемо то испоштовати, када буде дошло време експлоатације", истиче Весна Лазаревић, техничка директорка "Крушевацпута".

Инспекција забранила експлоатацију 

На представку мештана Министарству за бригу о селу, реаговала је еколошка инспекција и забранила експлоатацију кречњака.

У "Крушевацпуту" кажу да експлоатације камена тренутно нема и да су у истражним радовима. Вољни су и да реконструишу пут.

Нови каменолом поделио је и мештане околних села, и док су једни продали каменолому своја имања на планини, други најављују радикализацију протеста.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво