Прва вежба евакуације из гондоле – десет тимова са педесетак спасилаца Горске службе

Помоћи човеку у невољи и спасити људски живот – основни је задатак Горске службе спасавања. Да би у томе били успешни, изводе вежбе и тренинге. На Златибору су вежбали евакуацију људи са гондоле која се заглавила изнад језера.

У симулираном застоју, на најзахтевнијој и најатрактивнијој деоници, траси гондоле, високо изнад Рибничког језера, за кратко време, из две кабине, спасиоци су евакуисали све путнике.

"Ниједног тренутка нисмо се осећали небезбедно и несигурно, углавном је све текло брзо и глатко", каже учесник вежбе Мирослав Мутић.

Борис Гординовачки истиче да је у сваком тренутку имао поверења у спасиоце. "Стварно је све професионално – и опрема и њихов став", додао је Гардиновачки.

"Евакуација је прошла без проблема. Момци на води и копну су одрадили свој посао беспрекорно, тако да по мом мишљењу је потпуни успех", надвезује се Милан Томић из Горске службе спасавања (ГСС).

Уз подршку запослених, у вежби евакуацији путника, са копна и воде, учествовало је десет тимова, са педесетак спасилаца ГСС-а.

Координатор Сектора евакуације ГСС-а Марко Авдић наводи да се редовно увежава евакуација на жичарама у Србији али је по први пут изведена на гондоли.

"Цела процедура је стандардизована. Где год да се заустави жичара нама је све исто , једино овде је мало логистички већи проблем изнад језера", додаје Авдић.

Александар Равас, координатор техничког спасавања ГСС-а указује да је најзахтевнији вежбе био евакуација кабина које су се нашле заглављене изнад језера.

"Спасиоци су пришли путем сајле, крећући се аутономним системима за кретање по сајли и путнике из кабина спуштали у чамце који су били на језеру", каже Равас.

Иизвршни директор ЈП "Голд Гондола" Миломир Туцовић напомиње да је циљ вежбе да се синхронизује рад  испоштује процедура, локалне и Горске службе спасавања, као и да се укључе друге службе као што су ватрогасци, МУП и Дом здравља, ако дође до овакве ситуације.

Вежба је изведена у оквиру редовног, техничког прегледа и сервисирања "Голд гондоле", која је за три месеца превезла више од седамдесет хиљада путника.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво