Мотоциклисти најугроженији у саобраћају, ризик од страдања 250 пута већи у Србији него у ЕУ

Прошле године мотоциклисти су били најугроженија категорија у саобраћају. Погинуло је 50 мотоциклиста, а чак 1.000 њих је повређено. Посебан апел возачима је да нарочито обрате пажњу на мотоциклисте којих је током пролећа све више на путевима.

Ризик по пређеном километру од страдања на мотоциклу 15 пута је већи него при вожњи аутомобила. У нашој земљи чак је 250 пута већи ризик од страдања у саобраћају него у Европској унији.

Од 2012. до 2020. године погинуло је 550 мотоциклиста, а повређено више од 12.000. Од почетка године страдало је већ двоје мотоциклиста, а чак 66-оро је теже повређено. Сада је нарочито тешко јер је због ковида већина трауматолошких болница претворена у ковид центре.

Директор агенције за безбедност мотоциклиста Владимир Јевтић рекао је да, када је у питању јул месец, сваки трећи болнички кревет је заузет неким ко је возио мотоцикл или мопед.

"Укупно мотоциклисти чине два одсто регистрованих возила у Србији, а у проценту тешко повређених чине и 23 одсто у целокупној статистици, односно у укупној статистици чине 15 одсто укупно погинулих возача у саобраћају", навео је Јевтић.

Највећи број несрећа догађа се због непажње возача, али и због младих мотоциклиста жељних доказивања. Многи остају тешки инвалиди.

"Подсетићу само да су лечења политрауматских повреда мозга негде од 80 хиљада евра до три милиона евра. Такође, повреде екстремитета могу јако скупо да коштају, да не помињемо онај део око инвалидитета. Сами процените да ли треба да користите заштитну опрему или не", навео је Јефтић.

Возачима се саветује да на време дају показиваче правца куда желе да се крећу, а мотоциклистима да кацига није довољна да се озбљно не повреде на мотору. Морате имати пуну опрему-чизме, панталоне, штитнике, и јакну и уз велику опрезност можете бити безбедни.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво