Пола века од убиства амбасадора Роловића – да ли се зарад братства и јединства много прећуткивало

Пре пола века извршен је атентат на Владимира Роловића, југословенског амбасадора у Шведској. Од последица рањавања преминуо је осам дана касније. Један од атентатора Миро Барешић осуђен је у Шведској на доживотну робију, али је мало времена провео у затвору. Годишњица атентата који је тада одјекнуо светом, обележена је на месту где је Роловић сахрањен.

На носилима је из зграде у којој је службовао тешко рањен изнет амбасадор Роловић. С лисицама на рукама изведени његови атентатори Барешић и Брајковић.

Пре повика и чувеног пољупца у образ, дуго су мучили и на крају смртно ранили амбасадора. Наводно, првобитна намера им је била да отму Роловића и у замену за пуштање траже ослобађање усташких затвореника у Југославији, међу којима и извршиоца бомбашког напада у биоскопу "20. октобар".

"Њихов упад у амбасаду прошао је прилично лоше и траљаво, да су на крају морали да убију амбасадора Роловића, јер су били опкољени полицијом, али су онда својом појавом испред амбасаде узвикујући пароле и кличући независној Хрватској, Павелићу, промовисали себе не у терористе него у борце за хрватску слободу", каже историчар Бојан Димитријевић.

Пола века од тада, на месту где је Владимир Роловић сахрањен у Београду венци.

"Сећамо се те жртве, али и подвлачимо још једном антифашистичку и слободарску традицију нашег народа који је опстао и остао борећи се за праве вредности, на правој страни историје", поручује Никола Селаковић, министар спољних послова.

Депеше које је Роловић слао и даље нису доступне јавности 

Чланови породице су пре пет година за РТС говорили о томе да верују да су могући разлог за атентат депеше које Роловић слао из Стокхолма. Иако је прошло пола века, и даље нису доступне јавности.

"Слао је депеше свим нашим институцијама, првенствено својој матичној кући – Министарству спољних послова о хрватској екстремној миграцији која је померајући се из других земаља Европе нашла уточиште у Шведској", рекао је Предраг Роловић, син Владимира Роловића 2016. године.

Тог априла, двојица терориста родом из Хрватске убили су дипломату из околине Бара у Црној Гори. Како је догађај на страном тлу утицао на односе на домаћем, међу републикама?

"У том времену није било посебног ефекта зато што је и савезна државна безбедност и хрватска државна безбедност баш у том периоду имала једну детаљну акцију ликвидације терориста, на неки начин борила се наша тадашња држава са хрватском екстремном емиграцијом и тај догађај се уклапа у покушаје државе да се негде од 1966. до средине осамдесетих година избори са хрватском емиграцијом која је заједно са албанском једина била спремна да оружане акције изводи", наглашава Димитријевић.

"Службеницу амбасаде нико није позвао на разговор"

Зарад братства јединства, верује породица, много се и прећуткивало. Кажу да их нико није позвао на разговор, нити се додатно бавио расветљавањем случаја.

"Али да нико у Министарству иностраних послова није позвао на разговор службеницу амбасаде која је једина од колектива у амбасади лупала и говорила друже амбасадоре јавите се, шта се догађа, јесте живи", навела је Бранислава Роловић, супруга Владимира Роловића 2016. године.

Један од убица Миро Барешић осуђен је у Шведској на доживотну робију, али брзо и пуштен у замену за таоце авиона који су отели хрватски емигранти. Кратко је робијао у Шпанији, завршио у Парагвају, а почетком деведесетих погинуо у Хрватској под неразјашњеним околностима. Пре пет година подигнут му је споменик код Пакоштана, у присуству и неких хрватских званичника. Уз негодовање и оштре критике Београда.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво