Изложба фотографија о бомбардовању Београда 1941.

У оквиру обележаања трагичних догађаја који су се одиграли на данашњи дан, на Тргу Републике отворена је изложба фотографија о бомбардовању Београда 1941. године.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекоа је да су изложбу приредили Установа културе "Дадов", Руски дом и Амбасада Русије у Београду.

"Грађанке и грађани Београда овде по први пут могу да виде фотографије разарања нашег града пре 80 година. Ове фотографије су, између осталог, снимали и немачки пилоти, на којима се може видети колико је наш град био уништен", навео је Весић, саопштио је Беоинфо.

Како је нагласио, живот је у бомбардовању изгубило више од 2.500 људи, мада се ни данас не зна тачан број, као што нажалост не знају ни имена свих жртава.

"У потпуности је уништено 700 зграда, док је више хиљада разорено толико да у њима није могло да се живи", додао је Весић.

Према његовим речима, Београд никада у 20. веку није претрпео већа разарања, а бомбардован је пет пута.

Гледамо у будућност, сећамо се жртава и свега што се догодило, а верујемо да у Европи у будућности више неће бити оваквих догађаја, као и то да ће Србија бити сигурна. Да би наша земља била сигурна, мора да буде економски и војно снажна, али и политички независна. То је једина гаранција да се нашем граду више никада не догоди нешто слично", нагасио је Весић.

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу

Навео је да је ова изложба почетак обележавања "Дана Београда", који се традиционално организују сваке године у априлу.

"Дани Београда" завршавају се 19. априла подизањем споменика деспоту Стефану Лазаревићу, једном од наших најзначајнијих владара који је први Београд прогласио главним градом Србије", додао је Весић.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко подсетио је на бројне заједнички организоване манифестације Амбасаде Руске Федерације и Града Београда.

"Ова изложба је само део наших заједничких настојања да не заборавимо трагичне догађаје од 6. априла 1941. године. Имаћемо заједничке догађаје и поводом 80. годишњице напада фашистичке Немачке на Совјетски Савез", истакао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, изложбе попут ове су веома важне јер нам показују, као и генерацијама које долазе како је све то изгледало у очима оних који су доживели све ово што видимо на фотографијама. Посетиоци могу да виде шта се стварно догодило на данашњи дан у Београду пре 80 година, рекао је Боцан-Харченко.

Радојичић: Сећамо се данашњег дана као једног од најтужнијих у историји Београда

У међувремену, градоначелник Београда Зоран Радојичић положио је венац на Споменик пилотима браниоцима Београда, погинулим у бомбардовању 6. априла 1941. године.

"Осамдесет година касније подсећамо се дана када је наш град разорен. Без објаве рата Краљевини Југославији, у рано јутро тог 6. априла 1941. године, Београђане је пробудио звук авиона нацистичке Немачке, а потом су одјекнуле и детонације бомби", подсетио је Радојичић.

Градоначелник је додао да је током шестоаприлског бомбардовања уништена и Народна библиотека са више од 3.500 књига, као и да је погођено неколико склоништа у којима су углавном настрадали жене и деца.

"Зато се данашњег дана сећамо као једног од најтужнијих у историји Београда и целе земље, дана када је наш град мучки уништен. Сећамо се свих жртава. Посебно смо поносни на отпор који су наши пилоти пружили бранећи Београд, до последњег даха штитећи небо изнад свог града и своје отаџбине",закључио је градоначелник Радојичић.

Венце су уз највише почасти положили и министар одбране Небојша Стефановић, представници Војске Србије, представници борачких удружења и бројни поштоваоци.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво