Да ли је епидемија коронавируса угрозила редовну имунизацију

Вакцина против короне за сада није обавезна, али вакцине против одређених опасних заразних болести већ дуго су у календару обавезне имунизације. Против хепатитиса Б, туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе. Обавезна је и ММР вакцина - против морбила, рубеола и заушака. Да ли је епидемија короне успорила редован процес имунизације, и да ли треба страховати од нових епидемија?

За сада, деца уче од куће и код куће. Али, сви се надају, да ће у новој школској години корона бити под контролом, а они у клупама. Полазак у школу највише радује ђаке прваке. У овом тренутку, обављају се прегледи за упис у први разред, а за то је неопходна и потврда о редовној имунизацији.

Директорка "Батута" Верица Јовановић подсећа да су четири вакцине потребне да се њихов програм примени пре поласка у школу.

"Ја би хтела да истакнем да се на свим пунктовима у домовима здравља, у саветовалиштима за здраву децу, поштују противепидемијске мере, да не би требало да постоји страх од инфекције или било какав ризик по дете. Ризик је далеко већи уколико дете не дође и не прими вакцину. Стари епидемиолози кажу, све оно што не нађе вакцина, нађе болест", упозорава Јовановићева.

Проценат вакцинисане деце у прошлој години, Институт "Батут" имаће у другој половини априла.

У домовима здравља у Краљеву и Ужицу задовољни су одзивом, док у надлежној инспекцији саопштавају да су прошле године прекршајне пријаве поднели у чак 16 округа, а највише против родитеља у - Београду, Нишу, Крагујевцу и Шапцу.

Колики је одзив у Краљеву и Ужицу 

Новка Гарабиновић Вукашиновић, педијатар и начелник Службе за здравствену заштиту деце и школске деце у Ужицу, наводи да имају обухват вакцинацијом против морбила 97, 98 одсто.

Мирко Цимбаљевић, родитељ из Краљева, каже да је његово дете примило вакцину и да нису уопште имали дилеме.

Наташа Миленковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце предшколског и школског узраста у Краљеву, каже да се бележи преко 92 одсто у другој години живота, и 90 одсто у седмој.

"Саветовалишта раде свакодневно пре подне, деца долазе по позиву на редовне вакцинације", наводи Миленковић.

Гарабиновић Вукашиновићева истиче да су спорна само деца коју родитељи не желе да вакцинишу, али да се то може набројати на прсте једне руке.

"Они се не вакцинишу ниједном вакцином. То је тај антивакцинални лоби, поставе вам 35 питања, да им све написмено дате, медицину на длану, да им све гарантујете све", додаје Гарабиновић Вукашиновићева.

Каква је казнена политика 

Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове наводи да је 2019. и 2020. године укупно поднето више од 230 прекршајних пријава против родитеља, односно старатеља.

"Казнена политика је пооштрена прошле године. Новчани износ казне за стараоца, родитеља, је од 50 до 150.000 динара", додаје Стаменковић.

Још нема података колико је и да ли је епидемија короне угрозила редовну имунизацију.

Маријан Ивануша, директор Канцеларије СЗО у Србији, каже да је у неким државама тај пад био релативно велики, чак до 30 и више одсто.

"Не бих издвајао поједине државе, али смањење вакцинације јесте глобални проблем", напомиње Ивануша.

Епидемија у Србији коју су многи заборавили 

Многи још нису заборавили последњу епидемију малих богиња код нас, која је трајала од децембра 2017. до јуна 2019. године.

Оболело је 5.800 људи, а преминуло 15. После тога, обухват имунизацијом ММР вакцином за децу у другој години био је 88 процената, а готово 92 одсто за децу пре поласка у школу.

Жеља је да се тај проценат достигне, али и да обухват буде 95 одсто, јер се тиме обезбеђује колективни имунитет и спречава ширење малих богиња. Ове године, у јануару, забележен је један случај оболевања.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво