Бранкица Јанковић: Смета ми то што је главна ствар како ћемо ући у ресторан, шта је са школом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да је свима нама у изазовном времену, када имамо претњу по здравље потребна добра енергија, вест, вибрација. У том смислу, истиче, важно је да имамо научно истраживање да све ово има смисла.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, Бранкица Јанковић је рекла да вакцина ради - то је наслов који нам треба.

"Свима нама у изазовном времену, када имамо претњу по наше здравље, суочавамо са тешком здравственом кризом, потребна је добра енергија, вест, вибрација, у том смислу важно је да имамо научно истраживање да све ово има смисла", рекла је Јанковићева.

Указује да је вест која је обележила читаву недељу, наша помоћ суседима, јер је та помоћ без обзира на веру, пол, нацију, језик снажна порука која нам свима треба у овом тренутку.

У комуникацији сам ових дана често са колегама повереницима у региону и то је сјајна енергија, нарочито из БиХ, каже Јанковићева.

"Спроводили смо процес вакцинације без икакве дискриминације. Сви наши грађани су имали једнаку доступност вакцина, једина мана на почетку процеса што многи људи немају приступ савременим уређајима, старији грађани кажу да то не могу да савладају, не могу да се пријављују на е-управу, исправљено је и омогућено свима да вакцина буде доступна под једнаким условима", истакла је повереница.

Према њеним речима, дали смо једнаку доступност, а на почетку смо водили рачуна да дамо вакцину оним групама које су најугроженије, здравственим радницима, па најстаријима.

Стимулација и промоција

Јанковићева каже да се даје превише простора људима који су некомпетентни да причају да вакцина не ради, да је неко од тога умро. С друге стране сматра да су афирмативне мере стимулације у реду.

Није у реду условљавање вакцинисања остваривањем неког права, наког права пред органима јавне власти. Ако бисте неког условљавали са правног аспекта није у реду, изричита је  Јанковићева.

Најбитиније је да наставимо да поштујемо мере превенције и снажнији процес вакцинације, каже она.

Вирусолози треба да што више објасне грађанима шта значи за наш организам, битно је да стручњаци шаљу континуирану поруку о потреби вакцинације, сматра Јанковићева.

Има предлога да у угоститељске објекте могу да улазе само вакцинисани

"Искрено мислим да смо преуранили са том причом, смета ми то да је главна ствар како ћемо ући у ресторан, ево сада ће лепо време, не морамо да уђемо, мало претерујемо у свему томе, не водећи рачуна о суштини", подвлачи Јанковићева.

Сматра да треба причати о томе како да се деца што пре врате у школе, како да се даље одвија систем образовања, то је многим родитељима тешко.

"Јер онлајн настава ствара много рупа, може се то надокнадити у знању деце, то утиче на њихово ментално здравље, изгубили су рутину, радне навике, они нису у равноправном положају, није школа само седнемо и учимо", каже повереница.

Више бих о томе да причамо, ево можемо напоље у баште, уз поштовање мера, волим да причамо о реалним и озбиљнијим стварама, а не да продубљујемо проблем причом о ресторанима, указује повереница.

О ковид пасошима 

Ковид пасоши су начин олакшавања кретања унутар ЕУ, створила се прича хоће ли бити дискриминација.

"Ради се о мерама које олакшавају кретање унутар ЕУ, дато је да свака држава може билатералним споразумом уредити начин кретања између држава које нису чланице ЕУ, размишљамо како да релаксирамо живот у ниормалу", рекла је повереница.

Није свако прављење разлике дискриминација, каже она.

"Наш циљ је да спречимо даље ширење заразе, али да релаксирамо живот за људе који се понашају одговорно, нису све мере дискриминације само водити како се неки пропис креира да не постане дискриминиција", закључила је поверенца.

Извештавање о женама које пријављују насиље

Говорећи о насиљу над женама и извештавању о томе, Бранкица Јанковић пита шта треба да раде жене које су изложене оваквој врсти насиља, а не добијају tu реакцију друштва - ако пријавим, то ће бити нешто што је ниормално и неће се о томе причати на овај начин.

"Пуна подршка младим женама које су одлучиле да пријаве насиље, то је компексан проблем, стоје године преиспитивања, страха, али са друге стране постоји осуда пре суда, штети породици потенцијалног злостављача", каже она.

Суд је једини који може да пресуди, крајње је време да се престане о овоме писати на таблодни начин, жртва има право да каже онолико колико жели да изнесе у јавност, то је добра подршка за све који не пријављују насиље, рекла је Јанковићева.

Не треба да затварамо очи, да континуирано снажно шаљемо поруку, пуна подршка за жртве, истакла је повереница. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво