Читај ми!

Како изгледају припреме за прославу Ускрса по грегоријанском календару

Хришћани који Ускрс прослављају по грегоријанском календару, данас обележавају Велики петак, најтужнији дан, када је Христос страдао. Према обичајима, фарбају се јаја и припрема трпеза за недељу.

Катарина и Јано Замечник из Ковачице немају деце, али им је кућа увек пуна. На Велики петак долазе им девојчице из комшилука и помажу у фарбању јаја, скупљају травке и цвеће, како би их нашарале.

"Ставили смо неко цвеће на јаје, завезали хулахопком и ставили да се кувају", објашњава процес спремања јаја Ања Кошут.

Катарина све ради на старински начин, јаја боји искључиво у луковини, а сећа се и како је то радила као дете.

"То се у крпу стављало, ону ткану, од конопе, танку. Исто се стављало траве, цвеће, било шта, па се завијало у ту крпу, везало и тако кувало", наводи Катарина Замечник.

На данашњи дан се пости, праве се кокице, али и спремају јела за недељу, када ће на трпези бити обавезна кувана шунка и пихтије. По подне се иде у цркву, где Катарина већ скоро 40 година пева у хору.

"Данас ће у склопу богослужења бити читане Свете пасије, то је књижица у којој се налазе одломци из Јеванђеља о страдању Господа нашег Исуса Христа. Људи су у црно обучени, све је тихо, достојанствено, у знак сећања на Исусову жртву", наводи Мартин Бајза, свештеник.

У Ковачици је доста младих отишло да се школује или живи у Словачкој, а велики празници, као што је Ускрс, прилика су да се породице поново окупе и уживају заједно.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво