Читај ми!

Вајар Александар Рукавишњиков биће задужен за уређење парка на месту садашње марине Дорћол

Руски вајар Александар Рукавишњиков биће задужен за уређење парка на месту садашње марине Дорћол, поред некадашње електране а будуће зграде Музеја Николе Тесле, договорено је на састанку представника Града и руског вајара у Москви.

У концептуалном парку, који ће се простирати на шест и по хиљада квадратних метара, биће постављени ауторски објекти и скулптуре овог вајара а детаљи као и трошкови преуређења овог простора биће саопштени када сви детаљи буду прецизирани.

Договорено је и да на скулптурама раде млади вајари из Србије, Русије али и из других земаља.

Са руским вајарем било је речи о његовој жељи и идејама да учествује у подизању споменика краљу Александру Карађорђевићу који би требало да буде смештен између зграда Председништва и Старог двора.

О том пројекту за подизање споменика Град Београд тек треба конкретно да одлучује.

Руски вајар биће задужен за уређење концептуалног парка на простору Марине Дорћол, који ће се налазити у близини некадашње термоелектране у коју ће бити пресељен Музеј Николе Тесле.

У парку ће се налазити скулптуре које ће Рукавишњиков радити заједно са младим вајарима из Србије и других земаља света, договорено је на састанку Рукавишњикова и делегације Београда.

Делегацију Београда, која борави у дводневној посети руској престоници, предводи заменик градоначелника Горан Весић, који је подсетио да је Рукавишњиков аутор споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду.

"Разговарали смо о новом пројекту који ће радити у Београду, а то је уређење концептуалног парка по угледу на парк Гуељ у Барселони", пренео је Весић.

Договорено је, каже, да то буде простор површине око шест и по хиљада квадратнх метара хектара испред старе термоелектране „Снага и светлост" на Дорћолу.

"Ми ћемо у наредних месец, два усвојити план детаљне регулације за тај део града. Почећемо да радимо Линијски парк на месту где је некада ишла пруга, а када је у питању термоелектрана ‘Снага и светлост’, заједно са Владом Србије кренућемо у њену реконструкцију како би ту био премештен Музеј Николе Тесле", рекао је Весић.

Подсетио је да се садашњи Музеј Николе Тесле у Крунској улици налази на 300 квадрата и да има више од 120.000 посетилаца годишње, а да ће се, када буде премештен у објекат старе термоелектране, простирати на скоро 10.000 квадрата.

"Испред музеја, до реке биће урађен парк. Посебно сам срећан што је Рукавишњиков предложио да тај парк ради са младим српским, руским и вајарима из других земаља света, тако да ће то бити не само његово већ и дело тих младих вајара који ће на тај начин моћи много тога да науче", рекао је Весић.

У парку ће бити постављене савремене скулптуре

Појаснио је да ће у парку бити постављене савремене скулптуре, потпуно другачије од споменика Стефану Немањи на Савском тргу.

"Мислим да ће се наши људи, који Рукавишњикова гледају само кроз споменик Стефану Немањи, изненадити јер он је заиста велики вајар који има врло широк дијапазон интересовања и веома је успешан у прављењу различитих скулптура", рекао је Весић.

Навео је да Рукавишњиков има намеру да отвори своју академију у Београду.

"Верујем да ће то помоћи да наши вајари уче од једног од најбољих на свету, постану још бољи и да у нашој земљи могу да стекну светско образовање које до сада нису могли", рекао је Весић.

Рукавишњиков је изразио задовољство што ће заједно са младим вајарима бити задужен за уређење парка и додао да још не зна како ће скулптуре изгледати и којих ће димензија бити, али да му је драго што ће парк бити близу Дунава.

"Увек је пријатно када је парк у близини воде", рекао је Рукавишњиков.

Александар Рукавишњиков је аутор споменика Стефану Немањи на Савском тргу, који је откривен 27. јануара ове године.

Стефан Немања стоји на византијском шлему. У једној руци држи мач, а у другој Хиландарску повељу. Споменик је висок 23 метра и тежак 68 тона.

Александар Рукавишњиков говорио је за РТС  о подухвату, али и критикама које су га пратиле.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво