Читај ми!

Велике компаније имају и велику одговорност - како пословати и не угрожавати природу

Велике компаније имају велику одговорност да послују на начин да не угрожавају природу, не загађују животну средину, помажу локалне заједнице. То је порука скупа у организацији Форума за одговорно пословање који најављује оснивање клуба малих и средњих предузећа ради унапређења одрживог пословања и промовисања доброчинства.

У Србији око пола милиона људи живи испод линије сиромаштва и многи од њих се ослањају на донације хране. Истовремено годишње се баци 250.000 тона хране, која би могла да се искористи уместо што као отпад загађује животну средину.

"Радимо са партнерима из коалиције за доброчинство како би створили боље окружење за давање. Анализе показују да укидање ПДВ-а на донације хране у Србији може да обезбеди скоро 1,2 милиона додатних оброка годишње у народним кухињама", каже Шенли Пинчоти, в.д. директора мисије УСАИД у Србији.

За достизање свих 17 циљева одрживог развоја до 2030. године, међу којима су свет без глади и сиромаштва, чиста животна средина и енергија, одржива потрошња и производња, неопходна је сарадња државних институција, пословне заједнице и целог друштва.

"Добро здравље се мора високо вредновати, чиста животна средина такође и то све као предуслови не само за одржив развој друштва већ и за квалитетно функционисање привредних субјеката, предузећа", истиче проф. Славица Ђукић Дејановић, специјална саветница председнице Владе Србије за агенду 2030.

Невен Мариновић, извршни директор Форума за одговорно пословање наводи да ако хоћете да извозите у ЕУ или да сарађујете са неким фирмама ви морате да имате неке стандарде и еколошке и у односу према запосленима и у односу према друштву шире.

"Однос према људима, дакле не само на неки начин да обезбедимо безбедну радну околину него и да околина буде на неки начин инклузивна са једнаким могућностима за све", изјавио је Дејан Турк, председник Форума за одговорно пословање.

На конференцији Форума за одговорно пословање додељене су награде компанијама за донирање хране најугроженијима, као и појединцима, компанијама и организацијама који су се истакли у волонтирању током протекле године.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво