Читај ми!

Брнабићева: Аранђеловац и Топола имаће бољу одбрану од града

Премијерка Ана Брнабић посетила је, поводом завршетка прве фазе изградње аутоматизованих противградних станица, радарски центар Републичког хидрометеоролошког завода Србије на Букуљи. Радарски центар ће пружати заштиту у пречнику од 90 километара, на површини од 2.370 хектара. Премијерка и министар Бранислав Недимовић посетили су пољопривредно газдинство породице Јагодић у Стојнику, која је корисник подстицајних средстава за подршку младим пољопривредницима, и истакли да програм Министарства пољопривреде намењен младима има све већи одзив.

Kако је премијерка навела, завршена је прва фаза са 44 станице од 104 које су планиране. Уложено је 156 милиона динара, а остаје још да се до краја године заврши друга фаза са 60 станица, да се уложи још 246 милиона динара и онда ће радарски центар Букуља бити комплетно аутоматизован.

До краја године радарски центар ће пружати заштиту у пречнику од 90 километара и 2.370 хектара, рекла је премијерка.

Додала је како јој нико од пољопривредника из овог краја, након катастрофалног града из 2017. године, није веровао када је обећала да ће бити изграђен овакав систем, а да је данас дошла да испрати радове и да каже пољопривредницима у Тополи и у Аранђеловцу и у околини да је влада испунила обећање.

"До краја године имаћемо комплетно аутоматизовану противградну заштиту и моћи ћемо много боље да се бранимо, и ми нисмо као сви остали који су само обећавали и причали празне приче. Настављамо даље с радарским центрима", поручила је Брнабићева.

Противградне станице су потпуно аутоматизоване, без потребе за стрелцима, јер се њима управља из радарског центра и производ су домаће технологије, рекао је директор РХМЗ-а Југослав Николић.

Софтвер за овај систем направило је предузеће "Информатика" из Београда, а лансере и остатак система за испаљивање ракета "Трајал" из Kрушевца.

Све станице имају аутономно напајање енергијом преко соларних ћелија и лансере са по 12 ракета, тако да је њихова ефикасност дејства много већа, навео је Николић.

Млади све више користе подстицаје за пољопривреду

Премијерка Ана Брнабић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетили су пољопривредно газдинство Луке и Марије Јагодић у селу Стојник, који су корисници подстицајних средстава за подршку младим пољопривредницима.

"Честитам Марији и Луки и да им се захвалим на храбрости и на иницијативи, и мислим да нема бољег инвестирања од инвестирања у младе људе, па тако и у пољопривреди", изјавила је премијерка Брнабић.

Рекла је да програм Министарства пољопривреде намењен младима има све већи одзив.

"Пресрећна сам када видим да се сваке године све више младих људи пријављује за подршку у пољопривреди, да се врати на село или да дође из града на село", рекла је Брнабићева.

Најавила је наставак изградње широкопојасног интернета, како би људи и у најмањем засеоку имали исте услове за живот као у граду.

Министар Недимовић је захвалио Јагодићима што су смогли снаге и воље да остану на селу, и да од гранта, који је износио 1,5 милиона динара, купе 75 јагањаца.

"Чињеница је да ми из године у годину имамо све више младих на нашим конкурсима. Три хиљаде људи смо исплатили ове године који имају три месеца да реализују своју инвестицију. Ово само показује да млади желе да раде, да желе да се врате на село, што је суштина читаве приче", нагласио је Недимовић.

Додао је како Министарство нарочито подржава пројекте у сточарству, воћарству и повртарству, јер ту треба физичка радна снага младих људи.

"То, у крајњој линији, доноси највећи профит у пољопривреди, бар на овим просторима, и нарочито у девастираним срединама где долази до масовног одлива становништва", казао је Недимовић.

Министар је подвукао да је Министарство за подстицаје за 3.000 младих пољопривредника дало три милијарде динара, односно 25 милиона евра.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво