Читај ми!

Од винара до форензичара, шта све нуде образовни профили за дуално образовање

У програм дуалног образовања, учење кроз рад, у Србији је тренутно укључено око 7.000 средњошколаца који практична знања стичу у близу 900 компанија. На позив Регионалне привредне коморе Крушевац, поред 22 компаније које су већ прошле процес акредитације, ове године је још 14 послодаваца из Расинског округа показало спремност да се прикључи програму, исказавши потребу за 43 образовна профила.

Коначну одлуку о броју ученика и одељења који ће од јесени средњу школу похадјати по дуалном моделу образовања, на основу захтева привреде, министарство просвете донеће до краја априла.

Милан и Драган пета су генерација винара у породици Ћосић. Искуство које су стекли на виноградарско-винарском смеру школе "Св.Трифун" у родном Александровцу знатно им је помогло, кажу, на путу до дипломе Пољопривредног факултета.

"Упознати смо са сировином, и грожђем, и свиме. И процесом технологије исто, правили смо вино ту у школском подруму, и све је то веома значајно, јер већ одеш са неким знањем на факултет где ти је после много лакше", каже дипломирани инжињер пољопривреде Милан Ћосић.

Виноградарско-винарски смеру у школи Александровцу постоји од 2008.године, а од прошле га ђаци похадјају по дуалном моделу. Његов значај препознала је и држава уврстивши га у Сратегију развоја винарства у наредних 10 година.

"Договорили смо се око тога да наши ученици иду на праксу у "Вино Жупу" и код винара који могу то да одраде и могу да приме. За овај крај је веома важно јер овде код нас имамо преко 60 мини-винарија, винарија које у просеку произведу од пет до 50.000 боца у току године. Наши ученици који су овде били сада су се вратили на своја имања и у своје винарије", наводи директор Средње школе "Свети Трифун" Бранко Рајчић.

Програм дуалног образовања од јесени ће се реализовати у шест средњих стручних школа у Трстенику, Александровцу и Крушевцу где се уз постојеће образовне профиле планирају и нови: трговац, техничар за обликовање намештаја и ентеријера, електричар, електромонтер мрежа и постројења али и један каквог није било.

"Образовни профил који је нов у Србији, први ко ће бити у Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу, то је техничар за форензику. Планирано је 30ученика. Школа је потписала и уговоре са Војском Србије, са касарном "Цар Лазар" у Крушевцу, и, наравно, са ПУ Крушевац где ће деца обављати стручну праксу", наводи начелник Школске управе Крушевац Зоран Асковић.

Могућност учења уз рад, чиме се повећава шанса за запослење, наредне школске године у Расинском округу, кроз дуално образовање, добиће 150 ђака.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво