Читај ми!

Све више људи везује појас у аутомобилу, али још има неодговорних возача

Саобраћајна полиција и Агенција за безбедност саобраћаја почињу са новом кампањом "Вежи појас, не прекидај живот". Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић каже за РТС да је циљ кампање да се повећа проценат употребе сигурносног појаса и седишта за децу.

Заменик начелника Управе саобраћајне полиције Бобан Милинковић каже да је у прва два месеца нове године у саобраћајним несрећама настрадало 56 људи, што је за трећину мање него прошле године, али да је због пандемије тешко говорити о статистици.

Недавно је уведен и нарко-тест, а Милинковић каже да је процена да на свака четири возача под дејством алкохола долази један који је под дејством психоактивних супстанци.

"Интензивирали смо контроле и свакога дана искључујемо из саобраћаја све више возача који возе под дејством психоактивних супстанци, а неке под дејством и алкохола и психоактивних супстанци", истиче Милинковић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић каже да је циљ кампање "Вежи појас, не прекидај живот" да се повећа проценат употребе седишта за децу и везивања појаса.

"Тренутно је проценат употребе појаса на предњем седишту 85 одсто, а на задњем седишту око 20 одсто. Што се тиче употребе седишта за децу старости до четири године, то је око 62 одсто", наводи Пешић.

Каже да је то много боље него пре пет, шест година, када су истраживања почела. Проценат употребе појаса 2013. године био је 68 одсто на предњем седишту.

"Види се напредак из године у годину, али још увек нисмо задовољни. Искуства и светска истраживања нам говоре да и даље најбоље унапређење безбедности саобраћаја лежи у повећању употребе заштитних система – седишта и појаса", наглашава Пешић.

Истиче да најразвијеније земље имају употребу појаса око 98 или 99 одсто, али и даље сматрају да је највећи потенцијал у промени тих један до два одсто возача.

"Више од сто људи настрадалих у саобраћајним несрећама годишње није имало везан појас. Ако знамо да је ефективност појаса на предњем седишту око 50, а на задњем око 75 одсто, значи да бисмо само коришћењем појаса имали 50 до 75 мање погинулих у саобраћајним незгодама годишње", објашњава Душко Пешић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво