Читај ми!

Полиција проверава позиве на групно самоубиство деце на Тик-Току, шта да раде родитељи

Министарство унутрашњих послова Републике Србије обавештено је од Интерпола Јерусалим дописом који је упућен Летонији, а осталим земљама на упознавање, о информацијама које круже на једној друштвеној мрежи, а тичу се позива на групно самоубиство младих особа. На територији наше државе се врше провере наведене информације, иако је наведено обавештење упућено Републици Србији искључиво ради информисања.

Иако је 13 година доња, законом прописана узрасна граница за све оне који би желели да буду на некој од друштвених мрежа, чини се да многи игноришу ово правило, па иако су млађи, имају профиле на Инстаграму, Фејсбуку, све чешће на Тик-Току.

Две девојчице које је анонимно снимила наша екипа, имају 10 година, профиле на Инстаграму, око 6.000 пратилаца и стотине хиљада лајкова.

Признаћете да свима нама, који имамо много више година од њих две заједно, цифре од 6.000 пратилаца и више од 100.000 лајкова делују прилично високо. Да ли то десетогодишњаци имају више времена, више пријатеља, више или мање искуства у односу на нас?

Родитељи се углавном изненаде када се дочепају телефона своје деце. Најчешће кажу да им они не помажу приликом отварања профила, па се чини да се тиктокери одлично сналазе у савладавању технолошких вештина.

Разлога за бригу има, родитељи су веома уплашени после јучерашње информације да је на Тик- Току највљено масовно самоубиство младих особа на овој друштвеној мрежи.

Ова информација у свима нама изазива шок, али деца кажу да се са оваквим најавама не срећу први пут.

"Чули смо да долази до тога да се деца сама убијају и ја то никако не подржавам", каже једна девојчица.

Упозорење родитељима: Пазите шта вам раде деца

Полиција упозорава родитеље да обрате пажњу на своју децу и да проверавају њихове активности на Тик-Току као тренутно најпопуларнијој мрежи за младе.

Иако се на њој могу разменити корисни савети и мишљења о томе шта је најприкладније поклонити мами или баки за 8. март или коју књигу треба прочитати пред спавање, опрез није на одмет. И то не само када је Тик-Ток у питању.

Од недавно, наша полиција ради и на расветљавању случаја човека који је имао 47 Инстаграм профила, на којима је, како се наводи, пратио искључиво девојчице.

"Оно што је евидентно јесте да је већи број домаћих, тј. наших грађана који су малолетници добили одређене поруке и предлоге од стране, за сада сумњамо, једног лица. То не морају да буду само превејани криминалци, већ и обични људи који сматрају да пошто су анонимни могу да предузимају неке радње које иначе не би. Молим вас, будите опрезни", поручује Бранко Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал

На овом случају се већ ради, а Министарство унутрашњих послова Републике Србије јуче је обавештено и о догађајима на Тик-Ток мрежи, које се тичу позива на групно самоубиство младих особа.

Тренутно је на провери све, а потврђених информација за сада нема. Док полиција ради свој посао, на родитељима је само да обрате пажњу на понашање своје деце и садржаје које они прате на друштвеним мрежама.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво