Читај ми!

Преуређује се некадашња депонија "Прелићи" у Чачку, на том месту биће парк

Град Чачак и Министарство заштите животне средине потписали су уговор о суфинансирању завршних активности на санацији некадашње депоније "Прелићи", површине 12 хектара, која је затворена 2012. године.

На преуређењу простора некадашњег сметлишта интензивно се ради, како би се по затварању несанитарне депоније створили услови да се рекултивисано земљиште користи у друге сврхе.

"Планом је предвиђено да направимо један прелеп рејонски парк, са много садржаја и спортских активности за децу и све остале, али пре свега мора бити безбедан. Дакле, када добијемо све параметре да је локација безбедна од метана, долазимо у фазу изградње и тог велико рејонског парка", каже Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

"Радови су у току, већ је велики део саниран, озелењен, а надамо се до краја године где ће ова последња фаза, дакле друга Б фаза за које је министарство определило још 70 милиона динара такође бити приведено крају'', каже Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. 

Из Чачка се у просеку око 150 тона смећа дневно одвози се на регионалну депонију "Дубоко" у Ужицу.

Од 2012. године, када је затворена депонија, на овој локацији нема одлагања смећа, а процес санације и рекултивације земљишта на површини од 12 хектара поред Западне Мораве је у Стратешком плану заштите животне средине.

"Такође се и регионална депонија 'Дубоко' налази на списку осам регионалних депонија које се раде са Еврпском банком за обнову и развој, тако да ће и након тога бити још улагања у регионалну депонију и биће прави центар, онакав какав и заслужује наравно читав овај регион'', каже Вујовићева

Поред радова на депонији, у Чачку је у плану изградња постројења за прераду отпадних вода, озелењавање и пројекти заштите животне средине.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво