Читај ми!

Село Ђала пред гашењем – остали само стари, млади отишли трбухом за крухом

Села се гасе најчешће тамо где нема добрих путева или због удаљености од великих центара. То се, међутим, дешава и једном банатском селу које нема проблема са инфраструктуром, а налази се на само стотинак метара од Европске уније.

Банатско село Ђала је најсевернија тачка Србије, на самој граници са Мађарском и у близини државног прелаза ка месту Тисасигет. Последњих година се из овог места углавном само одлази.

Некада је Ђала имала 3.500 становника, а данас око 600. Запослено је свега неколико десетина житеља који редовно путују на радно место у суседне вароши – Нови Кнежевац, Кањижу, Суботицу или преко границе, јер посла у селу нема.

"Стари живаљ, пет кућа нема никог, па онда дека. Па четири, пет празних, па онда бака од 70, 80 година. Младо све је отишло, трбухом за крухом и у иностранство", прича Бранислав Калопер, пензионер из Ђале.

Данијела Миливојевић, домаћица из Ђале, додаје да има мало младића у селу.

"На пример, у улици у којој ми живимо има свега шесторо деце њихових узраста, ово остало су школска деца. Па, забавиште има осморо деце!"

Каже да ће место за 10-15 година изгледати као салаш.

"Деца ће се разбежати, куд ко буквално. А иначе посла нема у селу", додаје Данијела.

Ђала је на мапи европског циклотуризма и нова бициклистичка стаза изграђена је до суседних Сегедина и Српског Крстура. Од када је гранични прелаз затворен због пандемије, иако су преподневни сати радног дана, ретко кога можете срести на улици. Уређење села и инфраструктуре није донело материјални бољитак мештанима.

"Као што видите, трудимо се да увек уведемо неку новину. Ево урадили смо партерно уређење центра, планирамо да се одради још и овај други део. Онда смо обновили храм, направили смо ново игралиште за децу", наводи Слађана Марић, председница савета МЗ Ђала.

Додаје да, иначе, има манифестација али да је због короне све у стагнацији.

Како нам рече један од мештана, шта очекивати од села које ни кафану нема. Највљивани долазак инвеститора се жељно ишчекује, јер је то, кажу, једини начин да село Ђала не нестане.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво