Читај ми!

Никола је програмер који је ослепео са 19 година, не може да види али сада "чита" базе података

Неке ствари не можете да промените али можете да помогнете себи, каже Никола Нинковић из Шапца. Захваљујући говорном софтверу на српском језику, овом 33-годишњаку, недостатак вида није препрека да програмира. Добио је и посао у градској управи. Ради на унапређењу доступности градских програма.

И у средњој школи Никола је више волео базе података од игрица, и сада је опет у свету програмских технологија, само их, каже, не види него чује. Пре годину и по дана добио је говорни софтвер, који је одличан сарадник и у послу и у свакодневном животу.

"На овај начин ја могу да радим скрипни језик који сам себи изабрао као најповољнији а осим тога што може да се направи развојно окружење за програмирање ја могу да користим и све друге апликације као што су џимејл или вибер, да олакша комуникацију путем порука или као читач ПДФ књига", каже Никола Нинковић из Шапца.

Требало је труда али није несавладиво, додаје. Уз оца, дугогодишњег програмера шабачке општине, стицао је знања а сада му је и партнер и колега. Допунио је градски програм за приступ информација, има бројне идеје и однедавно и стални посао у ИТ сектору градске управе.

"Никола зна апликације за израду програмских језика, ја не знам, тако да нас двојица као пројектант и програмер чинимо један добар тим за рад", каже његов отац Славко.

Никола је завршио шабачку гимназију, положио возачки испит, уписао жељени факултет. Губитком вида у 19-ој години, за њега и породицу - нова животна искушења и изазови.

"Требало се навићи на ту ситуацију и једноставно научити да човек живи са тиме али мислим да смо донекле успели", објашњава његова мајка Зорица.

Никола каже да му је најтеже било када је требао да напусти студије.

"То је био тренутак који сам ја доживео као да ми се свет срушио, једноставно осећао сам се беспомоћно. Сада је другачије с обзиром на ове могућности које су се отвориле, сада је то друга прича", истиче Никола.

Уз посао који је одувек волео да ради, стигли су, каже, и самосталност, самопуздање и одговорност. Елана има, канцеларија му је, као и већини програмера - код куће.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво