Читај ми!

Оскрнављен Споменик страдалим Србима и Јеврејима у Крагујевцу

У насељу Багремар у Крагујевцу оскрнављен је Споменик стрељаним Србима и Јеврејима. Градске власти су осудиле скрнављење споменика и апеловале на надлежне службе да открију починиоце.

Споменик, који се налази у насељу Багремар, ишаран је спрејом. 

"Град Крагујевац најоштрије осуђује скрнављење Споменика стрељаним Србима и Јеврејима у насељу Багремар и апелује на надлежне службе да открију починиоце и примерено их казне. Спомен обележје ишарано је графитима. То је чин којим шаљемо лошу поруку јавности и пред којим нећемо да ћутимо", наведено је у саопштењу.

Споменик је подигнут на месту где је нацистичка војска 20. октобра 1941. године у знак одмазде за своје убијене војнике стрељала је 41 Јевреја и 81 Србина.

"На том месту сваке године 20. октобра и у јануару, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, заједно са представницима амбасаде Израела шаљемо поруке мира и толеранције, уз сећање на трагедију наша два народа. Спомен обележје у Багремару, поклон је града Бат-Јама. То је само једна у низу наших светиња расутих по Спомен-парку Шумарице, које представљају опомену човечанству да се никада и нигде више не понови", истиче се у саопштењу.

Из Града су навели како се захваљују радницима ЈКП „Шумадија" који су током преподнева очистили споменик и још једном апелују на "свест и савест о чувању наших светиња".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво