Читај ми!

Које су новине у полагању мале матуре

Првих дана марта осмаци почињу да се припремају за полагање пробног завршног испита који их очекује крајем месеца. Проба мале матуре осмацима пре свега служи да се упознају са процедурама и да провере своје знање, каже Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Пробни тест ће се одржати 26. и 27. марта из математике и српског језика, као и комбиновани тест. 

Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања каже за РТС да продаја збирки задатака почела још крајем јануара.

"Збирка има 450 задатака основног, средњег и напредног нивоа, као и претходних година, наводи Станојевићева.

Како је нагласила, тимови који су припремали задатке узели су у обзир и пандемију.

Навела је да су задаци у складу са лекцијама који се емитују и на РТС-у, а чланови тимова су били у комуникацији са наставницима и знају како ђаци раде.

Тестови се прегледају онлајн 

Према њеним речима, новина у односу на претходну годину је та што ће се тестови прегледати онлајн како би се обезбедила поузданост тог процеса.

"Процес је добио ново рухо – дигитализацију. Само полагање ће још бити класично, уз папир и оловку", наводи Станојевићева, али ће се, како очекује, за коју годину прећи на онлајн.

Каже да је прегледање тестова дигитализовано.

Тестови стижу на једно место где се скенирају. Наставници прегледају тестове онлајн. На пример, по један наставник из Ниша и Јагодине прегледају исти задатак једног ученика чиме се, напомиње, гарантује поузданост прегледања.

"Уколико постоји разлика у оцени тачности неког задатка прегледање преузима супервизор", каже Станојевићева додајући да су то ретки случајеви.

Већина ђака се не спрема за пробни тест

Како је додала, сам упис ће бити онлајн, али ће ученици моћи да се пријаве и у школама.

"Према ономе што кажу наставници у школама, већина ђака се не спрема за пробни тест већ он првенствено служи да се упознају са процедурама – на који начин се попуњава тест, да не забораве да на крају све попуне хемијском оловком", каже Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Други аспект пробног теста је да осмаци провере своје знање и виде чега се сећају из наставног градива и колико.

Станојевећева указујена то да школе, као и обично, дају подршку ђацима у припремању завршног испита тако што организују припреме за полагање.

"Подршка за полагање завршног испита припрема се и на РТС-у. Школе имају устаљене процедуре, добили су препоруке од Завода", закључује Стнојевићева.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво