Читај ми!

Владика Теодосије: Држава јасно шаље поруку да чврсто остаје уз свој народ на Косову и Метохији

Владика рашко-призренски Теодосије подржао је иницијативу председника Александра Вучића да држава у предстојећем периоду учини додатне кораке како би охрабрила српски народ да опстане и остане на својим вековним огњиштима, оценивши посебно важном финансијску помоћ онима који живе на Косову и Метохији – незапосленима по 200 евра, а запосленима и сваком детету по 100 евра.

Владика Теодосије истиче да ће ова финансијска помоћ државе "знатно допринети економском опоравку нашег народа који је додатно угрожен због недавних поплава и пандемије коронавируса".

"Такође, искрено поздрављамо и најаву градње КБЦ у Грачаници и модернизацију постојећег КБЦ у Косовској Митровици, као и улагања у образовне установе и инфраструктуру у српским срединама. Косовска Митровица и Грачаница су два центра од кључног значаја за здравство и образовање нашег народа на Косову и Метохији", рекао је владика, а преноси Епархија рашко-призренска на свом порталу.

Владика Теодосије поручује да овим најавама и конкретним мерама које ће бити предузете, држава Србија јасно шаље поруку да чврсто остаје уз свој народ на Косову и Метохији и северно и јужно од реке Ибра, што ће значајно допринети охрабрењу и помоћи онима који су у тешкој економској ситуацији.

"Наша епархија већ годинама, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, опстаје са својим свештенством, монаштвом и верним народом у веома тешким безбедносним и економским условима. Ово је прилика да се још једном, и на овај начин, захвалимо нашој држави и нашем народу који живи у централној Србији и дијаспори, на свој помоћи коју нам несебично пружају", додао је владика.

"Нама, који данас живимо на простору Косова и Метохије, сасвим је јасно да су наша држава и црква од кључног значаја за опстанак народа и очување Косова и Метохије. Доприносећи, свако на свој начин и у оквиру својих могућности и одговорности, имамо историјску обавезу да заштитимо и очувамо оно што поседујемо и посебно тиме, да охрабримо наш народ на живот, који је и поред свих невоља и недаћа остао на овим просторима", рекао је владика.

Закључује да се "искрено надамо, ако Бог дâ, да ће и они, који су под разним притисцима морали да се одселе, да ће се у догледно време вратити својим домовима и огњиштима, где год је то могуће".

"Као Црква остајемо и даље дубоко посвећени јачању јединства у нашем народу, око наших вековних светиња и духовних вредности, које су нас вековима и очувале на овим светим просторима", закључио је владика Теодосије.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво