Читај ми!

И после 16 година од катастрофалних поплава у Јаши Томићу неке куће чекају станаре

У априлу ће се навршити 16 година од катастрофалне поплаве која је задесила поједина села у општини Сечањ, када је уништено неколико стотина кућа и сеоских домаћинстава. Највише је страдало село Јаша Томић, где је исељено више од 2.000 становника. Обнова је брзо завршена, али поједини стамбени објекти још чекају станаре.

Била је то највећа поплава у Банату у последњих стотину година, веома брзо уз помоћ државе, саграђено је три стотине кућа и пет зграда, али поједини стамбени објекти ни данас нису усељени.

"Зграде нису легализоване, куће које су прављене на плацевима постојећих, значи где је била кућа па срушена је легализовано, а зграде до данас, ево шеснаест година ништа није урађено", каже Драгомир Попара, председник савета МЗ Јаша Томић.

Иако је после поплаве из села отишао велики број пре свега млађег становништва, већина је остала на вековним огњиштима.

"Бавимо се пољопривредом, радимо неких тридесетак јутара. Скромно је, али за наше домаћинство добро. Прошле године сам отворио предузетничку радиону, скромна радионица за поправку намештаја, тапицирање. У селу увек има неког послића", каже Драган Китановић из Јаше Томића.

Наводи да није лако, али да је лепо на селу. 

"Ја сам одлучио да останем овде, због природе радим у најближем граду, ту у  Зрењанину. Хтео сам да останем овде да не би плаћао стан и ту где имам кућу", каже Ненад Татомир.

Аграр је и у овом селу највећа шанса за останак младих и повратак оних који су напустили ово Банатско село.

"Сигуран сам да је неопходно много више, много већи сет и низ мера усмерити ка развоју пољопривреде, односно производњи и преради здраве хране", каже Арсен Плахин председседник Скупштине општине Сечањ.

По последњем попису из 2011. године, у Јаши је живело 2.370 или чак 700  мање становника него на попису из 2002. године. Сасвим је извесно какви ће бити бројеви на попису који нам следи.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво