Читај ми!

У Београду се и даље тешко дише – која решења нуди руководство Града

Загађење је било данас поново изнад дозвољеног. Ваздух је у Београду пет дана за редом загађен, од тога бар три дана изузетно загађен. Обе апликације су око поднева показивале исто црвено упозорење. Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао за РТС да је загађење ваздуха једна од најважнијих тема за руководство града и да постоје и краткорочни и дугорочни планови и циљеви, али и напоменуо да нема чаробног штапића који би решио проблем загађености.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да је загађење ваздуха једна од најважнијих тема за руководство Београда. Навео је да је о загађењу разговарао са представницима ЕБРД-а, Уједињених нација и Светске здравствене организације у Србији.

"Они нам кажу да смо на добром путу. Свесни су тога да смо имали 50 година развој индустрије какав смо имали и бригу о екологији какву смо имали и да је сада прави тренутак да кренемо акцијама којим крећемо", навео је Радојичић током гостовања у Београдској хроници.

Навео је да постоје и краткорочни и дугорочни планови и циљеви.

"Ми у овом тренутку радимо акциони план који се тиче квалитета ваздуха. Он је доживео корекцију, поново ће бити на јавном увиду. У претходном периоду је било 400 различитих сугестија суграђана и различитих организација и УН су имале своје сугестије како да унапредимо тај план", истакао је Радојичић.

Истакао је да су конкретне мере за краткорочне проблеме да се у централним деловима града не фаворизује аутомобилски превоз и да се преусмерава саобраћај у другим правцима.

"У овом тренутку је кроз тај акциони план пре свега идеја да то буду успорене зоне саобраћаја, да ту буде ограничење испод 30 километара брзина у тим деловима града и да се на тај начин људи демотивишу да иду у централне делове града", истакао је Радојичић.

Дугорочни план – изградња гаража на ободима успорених зона 

Навео је да је дугорочни план да се на ободима успорених зона саобраћаја направе гараже које ће омогућити грађанима да се ту паркирају и да не иду колима према центру града, али и да ће изградња обилазница помоћи у смањењу загађења.

"Поправљање јавног градског саобраћаја, то што смо купили 344 аутобуса претходних година, то што планирамо да купимо још 50 електричних аутобуса, десет смо сада купили. Да купимо још 150 трамваја, 80 тролејбуса, још 400 аутобуса на гас, од тога 310 дуплих је нешто што ће такође дати допринос да тај градски саобраћај боље функционише и мање загађује животну средину", рекао је Радојичић.

Нагласио је да је важно да "имамо визију и да смо решени да решимо проблем".

"И ја и моја деца дишемо овај ваздух. И ја и моја деца хоћемо да живимо овде и желимо да останемо овде, да живимо у овим условима, тако да нема разлога да сав свој напор не усмерим у том правцу да тако важне проблеме решимо", истакао је Радојичић.

"На загађење утичу и климатске промене" 

Објаснио је и како климатске промене и топлотна инверзија утичу на проблем загађења.

"Циркулација ваздуха је у знатно мањој кубикажи него што је у другим околностима или била ранијих година. Има пуно фактора који утичу на то, али, наравно, кажем вам, кроз ова три акциона плана имамо врло јасне кораке и ја ћу, док год будем био градоначелник, инсистирати на томе", нагласио је Зоран Радојичић.

Казао је да нема чаробног штапића, али да има добре воље и велике енергије да се разреши проблем загађења, али и да се консултују и највећи стручњаци.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво