Читај ми!

Прокупац, багрина, тамјаника – овим винима Србија може да освоји светске купце

Свет је препун француских сорти грожђа, али се и српске аутохтоне и одомаћене врсте попут прокупца и тамјанике пробијају ка нашем и европском купцу. И неготинска, локална и регионална багрина, са миришљавом и воћном бобицом и вином, нашла је своје место у једној од наших најгледанијих серија, а преко неготинских винограда осваја све веће површине али и наше и стране хедонисте.

Багрину можемо назвати српско-румунско-мађарском сортом грожђа. У "Тајнама винове лозе" доводи до љубави, спаја и раздваја породице. Зову је и динка, и багрина. Заборављена је, осетљива и захтевна, са минералним и цветним карактером у вину.

"Добро је да Србија свој вински идентитет гради на винским сортама, као што то чине остале винске земље у Европи. Србија поседује један фонд аутохтоних, старих локалних сорти и за сада прокупац има највећу шансу за неку промоцију српског винарства у Србији и ван граница Србије", указује проф. др Славица Тодић са Пољопривредног факултета у Земуну.

У опште светској ери кабернеизације и шардонеизације, Србија је са око 20-ак хиљада хектара под виновом лозом, изнедрила миришљаву и мускатну црну и белу тамјанику, тајновиту јагоду и ранку, смедеревку и јединствени прокупац.

"У догледно време ми планирамо да радимо сорту прокупац. Жупа је позната по прокупцу. Његово станиште је Жупа. Не желимо да бегамо од прокупца, већ смо га и радили ове године, једну серију. Имамо у плану да садимо нови засад прокупца. И радићемо сорту јагода", каже винар из Жупе Саша Жарковић. 

Сандра Павловић из винотеке "Вајн корнер" са Новог Београда указује да у свету винарства постоји тежња да се вратимо коренима, односно, аутохтоним сортама.

"Странци који су долазили у нашу винотеку желели су да пробају првенствено вина типична за наша поднебља, а то су вина која нису имали прилику да пробају раније. Аутохтоне сорте грожђа су те које винима дају аутентичност а самим тим и већу шансу пласмана на светско тржиште", наглашава Павловићева.

Да Србија у виноградарско-винском свету, коња за трку има, показују и златне медаље на чувеном Декантеру, у винској Италији, Бергаму и Мерану, далекој Кини, у Бриселу и Бечу.

Аутохтоно, јединствено и заборављено грожђе а потом и вино, кажу стручњаци, наша је реална будућност.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво