Читај ми!

Завод добио још једну штампарију за безбедније штампање тестова

Влада Србије обезбедила је Заводу још једну машину за штампање тестова, па су тако обезбеђени довољни капацитети, добијен је бољи квалитет штампе и остварена боља безбедност целог процеса рада.

Министар просвете Бранко Ружић посетио је данас Завод и рекао да је та установа сада инфраструктурно оспособљена да штампа све тестове.

"Циљ нам је да све активности у овој школској години завршимо на успешан начин без обзира што се налазимо у ванредном околностима", рекао је Ружић и додао да ће 26. и 27. марта бити пробни завршни испит за мале матуранте како би се осмаци упознали са процедурама за полагање завршног испита.

Министар је додао да урађено доста и у процесу дигитализације, да је остварена сарадња са Факултетом организационих наука.

Он је навео да ће ове године у Србији бити осам скенинг центара, те да ће се на тај начин убрзати процес прегледања тестова.

Тестови ће из Завода, пред малу матуру, у сардањи са Поштом Србије, бити дистрибуирани школским управама уз асистенцију полиције.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је да ђаци на пробном завршном испиту могу очекивати теже задатке него на самој малој матури и да је то била пракса и претходних година.

Он је навео да је добијањем још једне машине за штампу, целокупан систем израде и штампања тестова затворен, те да више неће бити проблема који су се дешавали у неколико наврата претходних година када су тестови штампани у екстерним штампаријама и доспели у јавност.

Новина ове године, како је рекао, је наставак дигитализације процеса прегледања тестова, те да ће се ове године радити на децентрализацији целог поступка.

"Цео поступак скенирања ће се децентрализовати и радиће се на осам локација у Србији. Већину задатака прегледаће машине, рачунари, а мањи део прегледачи. Тиме елиминишемо грешке, убрзавамо поступак", рекао је Ранђеловић.

Он је навео да мале матуранте на завршном испиту у јуну очекује на тестовима већи број затворених питања - питања на која се заокружује одговор.

Календаром рада школа је предвиђено да ученици осмог разреда пробни завршни испит полажу 26. и 27. марта, а завршни испит 23, 24. и 25. јуна.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво