Читај ми!

Почела са радом дигитална платформа "Тањир по тањир" - омогућена донација хране једним кликом

Прва дигитална платформа за донацију хране у Србији под називом "Тањир по тањир" почела је са радом. Сада је у Србији могуће организовати процес донација само једним кликом.

Платформа "Тањир по тањир" је направљена у сарадњи Програма Уједињених нација за развој у Србији и компаније "Делез Србија".

Циљ је да се помогне у борби против глади и сиромаштва и допринесе одговорном управљању вишковима хране.

Кроз пројекат "Помажемо да имају и они који немају" од 2015. године је донирано више од 5.000 тона воћа и поврћа.

Више од 70 хуманитарних организација Банке хране добило је налоге на новој платформи "Тањир по тањир", па ће једним кликом моћи да резервишу намирнице које продавнице издвајају за донирање.

"Пратимо цео тај процес од поставке на платформу до крајњег преузимања и тако ћемо много транспарентније и јасније на дневном нивоу имати укупне количине хране које су на овај начин дошле до оних којима је најпотребније", каже Милица Поповић из компаније "Делез Србија".

Организације имају два сата могућност резервације.

"У случају да не резервишу или да не потврде резервацију она постаје видљива за остале и одлази некој другој организацији", објашњава извршна директорка Банке хране Београд Катарина Жигић. 

Процењује се да се годишње у Србији баци 250.000 тона хране, док свака осма особа у земљи живи у ризику од сиромаштва.

"Смањивањем отпада хране смањује се и емисија CO2 са депонија. Ово иновативно дигитално решење помоћи ће нам да смањимо сиромаштво, глад и неједнакости, те да повећамо одговорну производњу и потрошњу", истиче стална представница Програма Уједињених нација за развој у Србији Франсин Пикап.

Једна трећина хране које се произведе у свету за људску потрошњу се баца. Истовремено, скоро једна милијарда људи у свету гладује, опомињу подаци.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво